Ingen gruppuppgörelse uppnåddes i Cook IVC-filterfall | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Ingen gruppavräkning uppnåddes i Cook IVC Filter Cases

Nya ansträngningar för att nå ett förlikningsavtal i Cook IVC-filtermålstvist misslyckades, vilket innebär att ett visst antal fall för tidiga "bellwether" -prov kan komma igång nästa år, om ytterligare avvecklingsförsök inte resulterar i ett avtal.

Över 500-saksägarna har anslutit sig till Cook IVC-filtermålen sedan oktober 2014, när den amerikanska rättsliga panelen på multistriktstvister konsoliderade alla federalt inlagda Cook IVC-filtermålen till en domstol i Southern District of Indiana. Klagandena hävdar att de skadades av Cook Celect och Gunther Tulip IVC-filter, medicintekniska produkter avsedda att fånga blodpropp och förhindra att det kommer in i lungorna.

I juni träffades advokater för båda sidor för att diskutera potentiella avvecklingsavtal med den amerikanska landstingsdirektören Tim Baker, men ingen resolution uppnåddes. Det kan finnas andra försök, men om advokater inte kan komma överens om en lösning, kommer de bellwether fallen att prövas före juries.

Cook IVC filers är små, burliknande anordningar implanteras i huvudvenen som reser från benen tillbaka till lungorna och hjärtat. Blodproppar kan röra sig genom denna ven och orsaka livshotande emboli. Filteren är utformade för att fånga dem och göra blodpropparna ofarliga, men enheterna kan bryta, spricka och till och med migrera till andra organ och delar av kroppen där de kan orsaka blodproppar och andra hälsoproblem.

"En studie visade att 40% av ett visst varumärke av IVC-filter bröt efter fem ett halvt år", säger Jeff Gaddy, en advokat hos Levin, Papantonio advokatbyrå i Pensacola. "När ett filters ben bryts är det mottagligt att resa upp i blodet och potentiellt punktera ett organ eller en annan vital del av kroppen."

Mellan 2005 och 2010 rapporterades nästan 1,000 biverkningar till FDA relaterat till IVC-filter, med över 300-fall av enheten som migrerar till hjärtat av lungartären, vilket orsakar ett antal medicinska problem inklusive allvarliga skador och dödsfall. I maj 2014 rådde FDA läkare att ta bort IVC-filter med en månad till två månaders implantation, så länge som risken för lungemboli har gått.

"Trots det meddelandet från FDA, fortsätter läkemedelsbolagen som tillverkar IVC-filter att fortsätta berätta för läkare att borttagning av enheterna är valfri", sa Gaddy.

De tidiga bellwether-spåren är planerade att börja i 2017. Beroende på hur dessa tidiga fall konkluderar kan de två sidorna bättre kunna komma till en överenskommelse. Om inte, kommer alla pågående ärenden att återkallas till sina ursprungliga domstolar för inlämning för individuella försök.