Varför misslyckas IVC-filter? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Varför misslyckas IVC-filter?

I början verkade IVC (inferior vena cava) filter vara en bra idé. Antikoagulant mediciner kan vara knepigt, vilket medför en förhöjd risk för allvarlig blödning, och vissa patienter kan inte hantera dem alls. Placera en liten metallbur i den primära artären som leder till hjärtat och lungorna för att fälla blodproppar och förhindra dem att nå det verkade vara den perfekta lösningen. Så, varför är det att denna speciella botemedel har visat sig vara värre än sjukdomen?

IVC-filtret, a liten metallbur som implanteras i den stora artären som leder från underkroppen till hjärtat, har använts för patienter som har genomgått höft- och knäoperation och riskerar att få lungemboli eller blodproppar som reser till lungan - vilka båda kan ha dödliga konsekvenser. Men det som hände i många fall är att filterfrakturer, som skickar små, skarpa metallskärmar genom patientens cirkulationssystem, eller faller helt ur sin position. Hur som helst kan detta orsaka allvarliga, smärtsamma och livshotande skador. När artären punkteras kan den orsaka sekundär skada på andra organ. Metallskåren kan till och med nå själva hjärtat, vilket orsakar arytmi (oregelbunden hjärtslag), perforering av hjärtkammarens väggar. Det kan också resultera i ett tillstånd som kallas hjärt tamponad, i vilken vätska som pus eller blod läcker in i perikardiet (vävnadsfoderet som omger hjärtmuskeln), vilket orsakar tryck och stör hjärtslag.

Även om IVC-filtret verkar fungera bra de första månaderna efter implantationen, desto längre är det kvar i patientens kropp, desto större är risken för att enheten kommer att misslyckas. Dessutom, ju längre det förblir i IVC, desto svårare är det att ta bort.

Forskare från radiologiavdelningen vid Scott & White Memorial Hospital i Dallas, Texas har bestämt att metallen i IVC-filtret orsakar en reaktion med vävnaden som utgör arteriella väggar. Så småningom växer filtret faktiskt in i artärfodret. Den andra bidragande faktorn är artärens rörelse när hjärtat pumpar blod och patienten deltar i vardagliga rörelser. Denna rörelse gör att artären planar ut och expanderar, placerar ansträngning på enheten och orsakar metallutmattning (tänk på att böja en metallgem fram och tillbaka tills den går sönder).

Även om Food and Drug Administration utfärdat varningar om IVC-misslyckande så länge sedan som 2010, har dessa varningar generellt ignorerats av tillverkare som CR Bard, Cook Medical och Cordis. Dessa företag försummade att informera läkare om riskerna med att lämna IVC-filter implanterade i patienten under en längre tid. För närvarande finns det fler än 1500-processer som har lämnats in mot dessa tillverkare. Det är ännu ett exempel på corporate malfeasance där företagsledare placerar vinster över människors hälsa och välbefinnande, villiga att riskera att betala några miljoner dollar i bosättningar för att bevara bottenlinjen.