Abilify Compulsive Gambling Lawsuits: Varningar gavs i Europa och Kanada, men inte i USA

Abilify Compulsive Gambling Lawsuits: Varningar gavs i Europa och Kanada, men inte i USA

Det senaste läkemedlet med skadliga biverkningar som nu är inriktade på tvister är ett anti-psykotiskt läkemedel som kallas aripiprazol, såld under varumärket Abilify såväl som i generiska former. För att vara rättvis varnade företaget som tillverkar Abilify, Otsuka Pharmaceuticals, att patienter som tar produkten kan bli föremål för okontrollerat impulsbeteende - bland annat spelberoende. Denna varning uppstod på förpackningar i Europeiska unionen och Kanada. Men tills ganska nyligen var det ingen sådan varning på amerikanska förpackningar.

Abilify är det som är känt som en "atypisk" eller andra generationens antipsykotisk medicin. Dessa läkemedel används för att behandla schizofreni såväl som bipolär sjukdom, autism, Tourettes syndrom och allmän depression. Abilify ökar specifikt mängden dopamin i hjärnan. Dopamin är en kemikalie som frigörs när man engagerar sig i behagliga känslor. Det är i huvudsak en del av hjärnans "belöningssystem". Dopamin bidrar till att förstärka beteenden som främjar välbefinnande och överlevnad.

Eftersom det fick FDA godkännande i 2002 har det varit över 180 rapporter om impulskontrollfrågor associerad med att ta Abilify. Impulsbeteenden som rapporterats inkluderar binge-ätning, tvångshandling, oskäligt sexuellt beteende och spelande. Enligt FDA upphör dessa beteenden efter att en patient har slutat ta Abilify eller sårar tillbaka på sin dos. Dagens märkning inkluderar tvångsspel som en möjlig bieffekt, men denna varning framkom inte förrän nyligen - och FDA säger att det inte lyckades notera de sanna riskerna.

Konstigt nog har en varning om tvångsspel inkluderats på varningsetiketter på utomeuropeiska marknader under en tid. Europeiska läkemedelsmyndigheten beordrade Otsuka att varna patienter för hypersexuell och patologisk spelbeteende som orsakats av användningen av aripiprazol 2012. Tre år senare bekräftade den kanadensiska folkhälsovården, Health Canada, sambandet mellan sådana tvång och behandling med Abilify. Under tiden, i USA, fick FDA totalt 108 rapporter om tvångsmässigt beteende under åttaårsperioden mellan 2005 och 2013. 54 av dessa fall handlade om patologiskt spelande. Under 2014 fick FDA nästan 40 fler sådana rapporter.

Ändå utfärdades inte tillräcklig varning från tillverkaren till amerikanska patienter fram till i år.

Den nya etiketten säger nu tydligt att "rapporterna efter marknadsföring rapporterar att patienter kan uppleva intensiva insatser, särskilt för spelande och oförmågan att kontrollera dessa uppmaningar samtidigt som de tar aripiprazol ... Eftersom patienter kanske inte känner igen dessa beteenden som onormala, är det viktigt för förskrivare att fråga patienter eller deras vårdgivare specifikt om utvecklingen eller nya eller intensiva speluppmuntrar. "

För familjerna hos många käranden, vars liv har påverkats av en medlems alltför stora spelbeteenden, är den varningen för liten, för sent. Otsuka-chefer har länge känt till sambandet mellan aripiprazol och tvångsspel - den enda frågan är varför var amerikanska konsumenter inte berättade för detta tidigare?

Kanske är det faktum att 1.6 miljoner receptbeläggningar skrevs för Abilify i USA i 2015 enbart förklarar en del av det. Om så är fallet, är det inte första gången Big Pharma har lagt vinster framför patienterna - och tyvärr tills det finns stora förändringar i det amerikanska hälsovårdssystemet och vinstmotivet tas bort kommer det inte vara det sista.