Kommer Invokana-rättegångar att konsolideras? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Kommer Invokana rättegångar att konsolideras?

När det finns ett stort antal rättegångar mot ett företag med liknande handlingsåtgärder, är det vanligtvis en rörelse att kombinera alla försöken så att de hörs före en domare. Det är ett sätt att ekonomisera på rättsliga resurser och eliminera dubbla ansträngningar när det gäller att samla bevis, handlingar och andra förhandlingsförfaranden. Detta är vad som händer i rättegångar mot Janssen Pharmaceuticals avseende typ 2 diabetisk receptbelagd läkemedel, Invokana (canagliflozin).

Hittills har det varit nästan 160 rättegångar inlämnade över hela landet mot Johnson & Johnson dotterbolag. Alla dessa rättssaker hävdar att Invokana var orsaken till kärandens njurskada, och att tillverkaren misslyckades med att utfärda tillräckliga varningar. Hälso myndigheter i både USA och Kanada stöder detta krav. De har nu utfärdat varningar som riskerar njurskador på grund av ketoacidos (ett tillstånd där blod blir farligt surt) är större än vad som ursprungligen indikerades. I följd av den reviderade varningen har offer kommit fram med påståenden att Janssen Pharmaceuticals visste eller borde ha vetat om dessa risker.

Enligt FDA var det ungefär 1.5 miljoner recept som skrevs för Invokana och ett liknande glifozin läkemedel (Farxiga) mellan oktober 2014 och September 2015. Förutom skador på njurarna, inbegriper FDA-poster också Invokana till ett antal amputationer.

Hittills har nästan 60 Invokana rättegångar lämnats in över USA och Kanada. En annan 100-saksägare från Philadelphia begär konsolidering i Pennsylvania. För närvarande betraktas 87 av de här Pennsylvania-rättegångarna för samordning av upptäckten och andra förhandlingsförfaranden. Det skulle inte bara göra det möjligt att hävda påståenden snabbare, det skulle också innebära att avgöranden om dessa fall skulle vara konsekventa. När liknande fall höras av olika domare finns det alltid möjlighet att de skulle kunna styra annorlunda på var och en. Två kärandes advokater påpekar att "Var och en av dessa handlingar och tagalongfall uppstår ur samma eller liknande kärna av operativa fakta, uppstår ur samma eller liknande påstådda felaktiga beteende ... [de] kommer att innebära en lösning av samma eller liknande faktiska och rättsliga frågor. "

Johnson & Johnson fortsätter att neka något ansvar. En talesman för det New Jersey-baserade läkemedelsföretaget har sagt att företaget är "engagerat i att försvara sig mot anklagelser i dessa rättegångar." Otroligt, även om rättegångar över Invokana fortsätter att växa, har FDA godkänt ett liknande läkemedel, kallat Invokamet . Denna medicin är i grunden en kombination av canagliflozin och metformin, ett äldre läkemedel som arbetar för att minska glukosproduktionen i levern. Medan metformin är relativt ofarligt (de viktigaste biverkningarna är flatulens och diarré), har canagliflozin fortfarande samma risker. Canagliflozin är ett nytt läkemedel som har legat på marknaden i bara tre år, men kärandens advokater förutspår att rättstvister bara har börjat - och kan bli lika stora som det mot Merck över den dödliga analgetiska Vioxx som dödades över 38,000-patienter .