Gömde Taxotere-tillverkaren Sanofi medvetet läkemedlets biverkningar? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Gömde Taxotere-tillverkaren Sanofi medvetet läkemedlets biverkningar?

Läkemedel som används vid kemoterapi för cancerpatienter har många biverkningar, varav en är håravfall. I de flesta fall börjar håret växa igen när behandlingsförloppet är klart. För patienter som behandlas med Taxotere (docetaxel) är håravfallet dock permanent.

Detta är orsaken till handling i många rättssaker mot tillverkaren, Sanofi SA. Trettiotre av dessa rättegångar, inlämnad i sexton distrikt över tre stater, hävdade tillverkningen som ägde rum i en aggressiv och bedräglig marknadsföringskampanj och hävdade att dess produkt var överlägsen den hos konkurrenterna - medan de var medvetna om att det ofta resulterade i permanent, irreversibel håravfall. Dessa klagomål hävdar vidare att företaget tog extraordinära åtgärder för att dölja den informationen från patienter och läkare.

En av dessa processer, inlämnad av en Ami Dodson i Kalifornien, påstod att Sanofis marknadsföringssystem var utformat för att endast öka försäljningsgraden - oavsett effekterna på intet ont anande patienter. Som ett resultat var tusentals av dessa patienter onödigt utsatta för Taxoters förhöjda toxicitet när det fanns andra mindre giftiga alternativ.

Enligt Dodsons klagomål initierade Sanofi sitt marknadsföringsprogram strax efter att Taxotere vann godkännande från FDA i 1996.

Påståendena, om de är sanna, är alltför bekanta. Först och främst utbildade Sanofi sin säljare att underpröva och förvränga drogens faror och främja den för off-label användning - för vilken det ännu inte testats eller godkändes. Till exempel avslöjade en rapport som publicerades i 2015 att Taxotere användes för att behandla metastatisk prostatacancer även innan fas III-försök (det stadium där läkemedlet administreras till faktiska patienter under kliniska testförhållanden) för detta ändamål hade slutförts.

För det andra har Sanofi påstått betalat återbetalningar till läkare för att uppmuntra dem att förskriva Taxotere för dessa off-label-ändamål. Alla involverade "kliniska prövningar" sponsrades av företaget själv, vilket ifrågasatte deras objektivitet och tillförlitlighet. Sanofis bedrägliga marknadsföringspraxis och backbacks har kommit fram i en qui tam (whistleblower) rättegång som arkiverades i Pennsylvania av en tidigare anställd.

Schemat betalade sig väl. Mellan 2000 och 2004, Taxotere försäljning mer än tredubblats, går från $ 424 miljoner till $ 1.4 miljarder. Under tiden indikerade eftermarknadsövervakningsrapporter att Taxotere var mer potent än konkurrenterna, men det var inte nödvändigtvis effektivare vid behandling av cancer. Faktum är att en studie publicerad i 2008 i New England Journal of Medicine konstaterade att ett annat läkemedel av en av Sanofis konkurrenter var faktiskt överlägsen för många patienter. Det hindrade inte Sanofis marknadsavdelning från att fortsätta sina påståenden om "överlägsen effekt". Denna bedrägliga kampanj resulterade så småningom i ett varningsbrev från FDA.

Den växande kroppen av bevis visar starkt att Sanofi var medveten om risken för permanent hår nästan från början. Ironiskt nog utfärdat det franska läkemedelsbolaget sådana varningar om oåterkallelig alopeci i andra länder, inga sådana varningar gavs till amerikanska konsumenter. Även detta är inte oerhört. En antipsykotisk medicin som kallas Abilify, gjord av den japanska drogtillverkaren Otsuka, kan orsaka tvångsspel. Såsom är fallet med Taxotere utfärdades varningar i nästan alla länder utom USA

För närvarande konsolideras rättegångar mot Sanofi före en federal domare i Louisiana.