Hoppa till huvudinnehåll

FDA rekommenderar alternativ till CVS och Hylands homeopatiska tandvårdsgeler

I kölvattnet av 400 rapporteras allvarlig sjukdom hos unga barn och minst 10 dödsfall som hänför sig till användning av CVS och Hylands Homeopathic Teething Gels, Dr Janet Woodcock från Food and Drug Administration råder föräldrar att sluta använda dessa produkter och använda alternativa metoder för att hantera tandvård.

Dessa biverkningar orsakas av belladonna, en av de aktiva ingredienserna i dessa homeopatiska tandvårdsprodukter. Bättre känd som dödlig nightshade, belladonna är en ständig vild ört, relaterad till potatis och aubergine familjen. Bladen och bären är mycket giftiga och innehåller ett alkaloidgift liknande det som finns i kokain.

Historiskt sett har belladonna använts som smärtstillande medel, ett muskelavslappnande medel, en antiinflammatorisk och för behandling av menstruationsproblem hos kvinnor. Det används i vissa receptbelagda läkemedel som Donnatal, som används för behandling av irritabelt tarmsyndrom. Det används också rekreationsmässigt för dess hallucinogena egenskaper, och användes i antiken för att förgifta pilarnas tips.

Homeopatiska tandvårdsgeler har inte testats, utvärderats eller godkänts av FDA, även om en säkerhetsvarning först utfärdades i 2010. Hittills har FDA inte kunnat finna några reella hälsofördelar vid användningen av dessa produkter.

Dr Woodcock rekommenderar konsumenter som kanske har givit sådana tandvårdsgeler att omedelbart få läkarvård om deras barn har något av följande symtom:

  1. kramper
  2. andningssvårigheter
  3. brist på energi eller kronisk trötthet
  4. narkolepsi (ovanlig sömnighet)
  5. muskelsvaghet
  6. förstoppning eller svårighet att urinera
  7. omröring


Dr Woodcock rekommenderar att "Tandläkare kan hanteras utan recept eller överklagande behandlingar ... Vi rekommenderar att föräldrar och vårdgivare inte ger homeopatiska tenntabletter och geler till barn och söker råd från deras vårdpersonal för säkra alternativ."

Sedan varningarna har kommit ut, har Hylands gjort en ny formel för sin produkt och har slutat sälja sin tändergel i USA medan företaget fortsätter att insistera på att produkten är säker och förnekar någon medvetenhet om några medicinska bevis på att det är skadlig på något sätt, det råder föräldrar att "rådgöra med sina läkare innan du använder något läkemedel, läs etiketterna noggrant och följ alla instruktioner."

Folk i allmänhet bör vara medvetna om att helt enkelt eftersom ett läkemedel är märkt som "homeopatiskt", "organiskt", "växtbaserat" eller "wholistic", betyder det inte nödvändigtvis att det är säkert att använda. Många läkemedel innehåller samma ingredienser som växtbaserade växtbaserade läkemedel, om än i mycket högre koncentrationer och olika kombinationer. De kan ha liknande biverkningar samt interaktioner med andra örter eller livsmedel.