Förmåga tvångsmässiga beteenden inte lika ”sällsynta” som FDA säger Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Abilify kompulsiv beteende Inte så "Sällsynt" som FDA-staterna

I maj av 2016 utfärdade FDA slutligen en varning om antidepressiv medicinering aripiprizol, såld under varumärket Abilify såväl som i generisk form. Den varningen anförde att användningen av aripiprizol "kan" resultera i tvångsmässiga, okontrollerbara uppmaningar att spela, äta och äta sex. Byråns varning noterade att medan dessa biverkningar är "sällsynta" kan de "resultera i skador på patienten och andra om de inte känns igen".

Den andra delen av det uttalandet är korrekt. Abilify har förstört livet för patienter som har förlorat allt på grund av tvångsspel. Men baserat på det växande antalet rättegångar och berättelser som kommer ut verkar det som om dessa effekter var långt ifrån "sällsynta".

"Patricia" (inte hennes riktiga namn) är en Abilify-patient som förlorade allt på grund av hennes spelande vana. Hon var emellertid inte medveten om sambandet mellan hennes farliga tvång och medicinen tills en familjemedlem nämnde rättegångarna. Hon säger: "Jag har aldrig kopplat mitt impulsiva spel till en medicin som skulle förbättra livet i mitt liv. Nu är det helt vettigt. "Hon bad henne psykiater att avta henne av medicinen - och undrar varför han inte varnade henne om biverkningarna.

Innan han tog Abilify skulle Patricia aldrig ha övervägt spelande alls, med tanke på det "dumt och slöseri med tid". Men efter att ha blivit medicinerad med Abilify skulle hon spela i två dagar rakt utan sömn. Hon skulle stjäla från sina vänner och familjemedlemmar för att stödja hennes nya spelberoende. Idag har hon ansökt om konkurs. Hennes man skiljer henne, och hennes familj har förkunnat henne.

Medan hon inte tror att vinna en rättegång mot tillverkaren av Abilify hjälper henne att återhämta allt som hon har förlorat, hoppas hon att det hjälper hennes familj att förstå hennes handlingar. Ironiskt nog var hon ordinerad Abilify för att behandla hennes depression. Idag har hennes känsla av skam och självförlidelse gjort hennes depression allt värre.

"Patricias" berättelse är bara en av många. En annan käranden berättade för domstolen: "Abilify stal livet mitt i flera år." Liksom Patricia hade den här käranden aldrig haft en chans att spela innan han tog medicinen. Idag har hennes liv och relationer förstörts. En annan Abilify-patient i Kentucky tog medicinen i fem år. Hans plötsliga spelberoende blev så allvarlig att han så småningom förlorade sin verksamhet såväl som hans äktenskap. Han slutade att ta Abilify för över ett år sedan och trängseln att spela är borta - men skadan är klar.

Dessa tre fall är bara toppen av isberget. Berättelserna om ekonomisk ruin och brutna familjer tyder på att, förutom att vara "sällsynt", Abilifers biverkningar inträffar oftare än inte. Vidare var tillverkarna Otsuka Pharmaceuticals och Bristol-Meyer Squibb fullt medvetna om dessa biverkningar, som har utfärdat varningar i Europa - men inte USA, där det finns få begränsningar för marknadsföring och prissättning för receptbelagda läkemedel.

Det är hög tid som skaparna av Abilify hölls ansvariga.