American Heart Association: Protonpumpshämmare ökar risken för stroke | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

American Heart Association: Protonpumpinhibitorer ökar risken för stroke

Användningen av protonpumpshämmare (PPI) som Nexium och Prilosec för behandling av halsbränna har varit kopplad till många biverkningar, vilket leder till sådana tillstånd som njursjukdom, osteoporos, artärskador och uppbyggnad av serös vätska i buken (ett tillstånd som kallas ascetes). Nu visar ny forskning som presenterades vid den amerikanska Heart Association-konferensen nyligen att användningen av dessa läkemedel resulterar i en 20-90% större risk för att få en ischemisk stroke.

Studien, som involverar över 244,000 medelålders personer (medelålder: 57), som regelbundet tar PPI för halsbränna, utfördes av Dansk Heart Association i Köpenhamn under sex år. Av det numret slutade 10,000 att drabbas av stroke.

Forskare fann att patienter som tagit Prilosec, Nexium eller liknande receptfria läkemedel som Prevacid eller Protonix hade en 20% högre risk att ha en ischemisk stroke över hela linjen. Med tillfälliga låga doser var risken minimal. Men för de som använder PPI regelbundet ökar risken lika mycket som 90%.

Effekten är baserad på dosering: ju oftare används läkemedlet och ju högre dosen desto större är risken. Det fanns också vissa skillnader mellan specifika PPI-läkemedel. För Prilosec var riskhöjningen specifikt 33%, medan de som tog Nexium-patienter fick en 50% högre risk för ischemisk stroke. Enligt Dr Thomas Sehested, som ledde studien, orsakar PPI-ämnen utsläpp av en kemikalie som minskar blodflödet. Detta ökar chanserna att en blodpropp når hjärnan.

Betydligt var att patienter som använde H2-blockerare som Pepcid och Zantac inte hade samma förhöjda risk för stroke.

Förbindelsen mellan användningen av PPI och hjärt- och njursjukdom och demens har etablerats under en tid. Dr Sehested sa: "Vi ville se om PPI också utgjorde en risk för ischemisk stroke, särskilt med tanke på deras ökande användning i den allmänna befolkningen." Det är värt att påpeka att ämnen som använde PPI var äldre och upplevde ytterligare hälsofrågor som inkluderade förmaksflimmer.

Med ökande fetma i västvärlden har antalet personer som tar PPI och mängden doseringsfrekvens ökat alarmerande. Dr Sehested tillägger, "Vi vet att många människor använder dem under mycket längre tid än vad som anges."

Proctor & Gamble, tillverkare av Prilosec, utfärdat följande uttalande: "[Prilosec är] FDA godkänt, säkert och effektivt botemedel för att lindra frekventa halsbränna symptom. Prilosec OTC har den längsta historien om säker och effektiv konsumentanvändning av någon [över disk] PPI. "

En talesman för Nexium-tillverkaren AstraZeneca sa: "Patientsäkerhet är en viktig prioritet ... och vi tror att alla våra PPI-läkemedel är i allmänhet säkra och effektiva när de används enligt etiketten." Hon tillade att företaget inte hade rådfrågats om forskningen , och kunde därför inte ge någon kommentar till resultaten.