Essure: Att få ut det är mycket mer komplicerat och svårt än att sätta in det Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Essure: Att ta sig ut är långt mer komplicerat och svårt än att lägga in det

"Angela" (inte hennes riktiga namn) hade Essure antikonceptionsmedel implanteras i hennes fallopiska rör i 2009. Vid den tiden verkade det som ett mirakel. Bara två små, fjäderliknande spolar, gjorda av nickel, som skulle kunna implanteras utan kirurgi - allt hon behövde är huvudet till hennes gynekolog kontor och hela proceduren gjordes inom en timme. Under de närmaste veckorna började ärrvävnad byggas upp runt spolarna, vilket skulle hålla enheterna på plats och förhindra att ägg faller ner i livmodern och därigenom förhindra befruktning.

Det fungerade inte så.

Inom några dagar upplevde Angie allvarliga ryggsmärtor såväl som ovanlig blödning. Efter två års lidande fann hennes läkare att en av hennes spolar hade fallit ur sin plats och i livmodern. Den andra hade krökt sig upp i en liten metallboll och hade kommit en del ut ur hennes fallopianrör. Hon upptäckte snart att dra Essure-spolarna var mycket svårare och komplicerat än att införa dem. Hon var tvungen att genomgå operation för att ta bort dem - men problemen slutade inte där. Även efter operationen upplevde hon ett antal hälsoproblem. När hennes primärvårdspersonal slutligen beställde röntgen i hennes bäckenregion visade bilderna många partiklar inlagda genom hela bukhålan.

Angie avslutades genom en fullständig hysterektomi, följt av ytterligare två kirurgiska åtgärder. Återhämtning krävs över ett år. Trots operationen fortsätter hon att ha kronisk smärta i hela kroppen, inklusive intensiv huvudvärk på grund av metallförgiftning.

Det olyckliga faktum är att medan det finns mycket information om själva Essure-enheten, är det lite vetenskaplig eller medicinsk vägledning när det gäller borttagning. Essuren är benägen att bryta under borttagningsprocessen och lämnar små metallbitar som migrerar i blodet, reser till andra organ och orsakar perforeringar.

Även ett litet fragment kan orsaka allvarliga hälsoproblem - inklusive sepsis, en potentiellt livshotande bakterieinfektion som kan kräva akut behandling. Chockerande är många ER-läkare inte ens medvetna om vad Essure-enheten är. Enligt en Facebook-sida som kallas "Essure Problems", är ER-läkare ofta tvungna att se informationen online.

Under tiden, vad har Essure-tillverkaren Bayer att säga om det? Bara att "läkare måste använda sin sunda kliniska bedömning för att bestämma det bästa tillvägagångssättet för varje enskild patient", enligt patientinformationen medföljer produkten. Dr Shawn Tassone, en gynekolog baserad i Austin, Texas, har tagit bort minst 200 av enheterna från kvinnor - men bekräftar att det finns "inga bra data som visar dig vad den bästa metoden skulle vara för att ta bort den." Han säger, "Just nu är det genom fallhantering, och gör en massa av dem och kommer upp med ett system som verkar fungerat" - med andra ord rättegång och fel.

Så mycket för Bayers påståenden att Essure är en "permanent, icke-kirurgisk metod" av preventivmedel.