De flesta filter är avtagbara och utbytbara - men IVC-filter har inte varit förrän nu | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

De flesta filter är flyttbara och utbytbara - men IVC-filter har inte varit fram till nu

Vattenfilter, oljefilter på motorfordon, ugnsfilter, dammfilter - allt måste tas bort och bytas vid någon tidpunkt för att maskinen ska fortsätta fungera korrekt. Logiskt bör detta också gälla för IVC-filter. Emellertid har borttagning av IVC-filtret från en patient visat sig vara extremt problematisk. När de har implanterats har de en tendens att falla ur sin plats, migrera till andra delar av kroppen och bryta isär. Skärmen kan orsaka allvarlig skada på artärer och organ.

Tillverkaren av den här enheten annonserade den som flyttbar. Detta har dock inte varit fallet. Trots att FDA bara nyligen har utfärdat en varning i denna fråga har det noterats av medicinska gemenskapen redan i 2010, när en artikel i februariutgåva av endovaskulär idag publicerade en artikel om studier som demonstrerade svårigheten att avlägsna såväl som den låga framgångsgraden. Dessutom, ju längre IVC-filtret förblir på plats, desto svårare borttagning blir.

Nyligen har läkare och kirurger vid Rush University Medical Center utforskat nya metoder för att avlägsna IVC-filter som inte kunde tas bort från patienter tidigare. Förra månaden publicerade Dr. Osman Ahmed, en interventionell radiolog, en artikel i Journal of Vascular and Interventional Radiology, där han säger: "Vi har både standardhämtningsmetoderna och de mest avancerade verktygen för att ta bort alla typer av filter, och vi har den medicinska kompetensen att behandla eventuella komplikationer från filtret som implanteras. "

De nya metoderna innebär att "snarra" filtret och förhindrar att det rör sig, och sedan fångar det med ett lock som hindrar fragment från att fly in i blodflödet om enheten splittras. På grund av arbetet vid Rush University har framgångsgraden för hämtning gått från i genomsnitt 22% till 100% sedan 2011. Förfarandet, som vanligtvis görs med medvetna sederingar (utom för svåra fall, som utförs under generell anestesi) sker genom en liten snitt (inte mer än 5 millimeter) i en nacke eller ljumskartär. En tråd, kateter eller annan anordning införs sedan för att hämta filtret.

IVC-filtret (för "Inferior Vena Cava") vann först FDA-godkännande i 2003. De godkändes för patienter med risk för djup venetrombos (DVT) i 2012 för att förhindra att blodproppar når hjärtat eller lungorna. Tanken var att ta bort dem när risken för blodpropp hade passerat - men i många fall lämnades enheten inuti patienten. Idag rekommenderar FDA att patienter med IVC konsulterar en interventionell radiolog för att avgöra om enheten kan avlägsnas säkert.