Ny studie av SLGT-2 Tillverkare hävdar att läkemedel sänker risken för hjärtsjukdom - men i vilken risk? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Ny studie av SLGT-2 Tillverkarens fordringar Narkotika sänker risken för hjärtsjukdom - men med vilken risk?

En nyligen publicerad "verkliga världen "studie av gliflozin-läkemedel, såsom Invokana, konstaterade att sådana läkemedel kan sänka risken för dödsfall från hjärtsjukdomar med upp till 39%. Bortsett från att studien sponsrats av AstraZaneca, som främjar sitt eget gliflozin-läkemedel (Farxiga), måste man fråga - med tanke på risken för andra bieffekter, särskilt diabetisk ketoacidos och njurskador, uppnår denna fördel uppvägar risken?

När Johnson & Johnson dotterbolag Janssen Pharmaceuticals först sökte godkännande för Invokana, granskningskommittén uttryckte tvivel av ett par skäl. Först sponsrade företaget sin egen studie och väckte oro för att uppgifterna manipulerades. För det andra upplevde 13-patienter som riskerade för hjärt-kärlsjukdomar att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt under den första månaden (medan bland en placebo-grupp upplevde endast en sådan deltagare ett hjärtfel). Det noterades också att Invokana kan orsaka förhöjda nivåer av LDL-kolesterol. Ändå beviljades FDA godkännande, över invändningarna av fem av de femton medlemmarna av godkännandeutskottet. Inga varningar om hjärtattacker eller stroke inkluderades dock i etiketten.

Och nu försöker en tillverkare av ett liknande läkemedel att övertyga allmänheten om att läkemedel av gliflozin-klassen ska ges till patienter med risk för hjärtsjukdom.

Som det är ketoacidos (förhöjd syra i blodet) redan den allvarligaste bieffekten. Det som är intressant är att ketoacidos normalt uppträder hos patienter med diabetes av typ 1 (genetisk, barndomsstart) som regelbundet kör glukosnivåer av 300 eller mer, vilka sådana läkemedel inte är avsedda att behandla. Det är normalt inte en risk för typ 2 diabetiker - tills de börjar ta ett gliflozin-läkemedel, såsom Invokana. Det är särskilt farligt för typ 2 diabetiker som kontrollerar deras blodsockernivåer med en låg-carb diet eller en "paleo" diet.

Andra biverkningar som har uppstått är osteoporos (minskad bentäthet) och en ökad risk för amputationer i underarmsbenen.

Ironiskt nog jämfördes med den gamla standbymetformin (metformin (Glucophage), Invokana som tagits av sig själv var nästan inte lika effektiv för att kontrollera blodsockernivån. Faktum är att oberoende kliniska bevis (i motsats till det från branschfinansierade studier) indikerar att alla gliflozin-läkemedel är i bästa fall, oanvändbar.

Nu försöker Big Pharma att övertyga allmänheten om att de ska ta Invokana och andra gliflozinmedikamenter för att minska risken för hjärtproblem.

Med tanke på meriter från företag som Johnson & Johnson, som upprepade gånger har visat en fullständig bortse från människors säkerhet när det gäller att sälja defekta och farliga produkter - och med tanke på att påståenden om hjärtsjukdomsprevention baseras på en studie som köpts och betalats industrin själv - skulle du riskera en sådan behandling?