DuPonts prioriteringar: 860,000 15 dollar för blodprovning, jämfört med XNUMX miljoner dollar för advokater och administratörer | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

DuPonts prioriteringar: 860,000 15 dollar för blodprovning, jämfört med XNUMX miljoner dollar för advokater och administratörer

En kärandes advokat som representerade sökandena i en rättegång i klasstalan mot kemisk jätte DuPont säger att bolaget inte har uppfyllt villkoren i 2004 uppgörelse, vilket krävde att de skulle testa alla som led utsatt för kemisk C8.

Robert Bilott av Cincinnati, Ohio, som tjänstgjorde som klagandes råd i ärendet och lämnar in en ny rättegång, rapporterar också att DuPont har betalat sin egen advokat över tio gånger vad de har spenderat på medicinsk testning för att administrera programmet.

Enligt villkoren i förlikningen är DuPont skyldig att betala för medicinsk screening och övervakning för de över 99,000-boende som bor i närheten av Washington Works Plant, där kemikaliet som används vid produktion av Teflon producerades. Men hittills har företaget betalat ut endast $ 860,000, vilket täcker kostnaderna för screening för endast en liten andel av dessa offer.

Under tiden har advokat som kör programmet fått $ 14.6 miljoner i betalningar. Baserat på faktureringsansökningar som skickas till DuPont, New York City advokat Michael Rozen, som driver programmet på uppdrag av företaget, har fått ett genomsnitt på $ 187,000 per månad. Dessutom har DuPont direktbetalning av $ 370,000 till HealthSmart för skadebehandling och $ 5.6 miljoner till Garden City Group LLC för "administrativa kostnader".

Enligt Billots ansökan, av de 99,000-potentiella deltagarna, har färre än 6,700 till och med registrerats för programmet i slutet av mars. Av dessa har ungefär 6000 godkänts för det medicinska övervakningsprogrammet, men mindre än en tredjedel av dem har faktiskt genomgått blodprov. I sin domstolsansökan av april 7th, Skrev Bilott, "Det borde fortsätta att vara mer än tillräckliga medel tillgängliga för direktörens kontor för att täcka kostnaden för ett sådant C8 blodprojekt."

Samtidigt har en regional gräsrotsvaktgrupp, Håll dina löften DuPont, har varit kritisk mot företagets åtgärder. Enligt organisationens talesman, Jeff Dugas, har DuPont hindrat programmet i ett försök att begränsa antalet deltagare - liksom deras ansvar.

Talar till det lokala Columbus Dispatch, Dugas sa, "DuPont har i ett verkligt otrevligt slag kapat programmet ... vi har länge sett ett mönster av obstruktion och förseningar från DuPont." Information om det medicinska screeningprogrammet distribuerades till alla potentiella deltagare, men Dugas säger att språket var mycket tekniskt och svårt för mottagarna att förstå. Dessutom har Rozen, som ännu inte har kommit med en kommentar i frågan, satt upp några möten för att förklara programmet, men planerade alltid dem under dagtid då de flesta arbetade.

Det har varit två år sedan det sista mötet hölls.

C8, en förkortning för perfluoroktansyra eller PFOA har visat sig ansvara för en rad hälsoproblem, inklusive cancer, njursjukdom, graviditetsrelaterad hypertension (preclampsi) och mer. Från och med förra sommaren fanns det 3,500 enskilda rättegångar väntar mot DuPont och företagets efterträdare, Chemours, som nu driver Washington Works Plant i West Virginia.