Ersättning för Teflon Chemical C-8 är nu under granskning - Är det bättre? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Ersättning för Teflon Chemical C-8 är nu under granskning - är det något bättre?

Förra månaden, företagsförgiftare DuPont och Chemours tillkännagav sitt avtal att lösa sig cirka 3,500-rättegångar som inlämnats av Ohio River Valley-boende över skador och dödsfall på grund av C-8, även känd som perfluoroktansyra (PFOA för kort).

Medan användningen av PFOA har avbrutits sedan 2009 (och enligt villkoren i förlikningen, förnekar DuPont och Chemours något fel) har det skett en "ersättningskemikalie" som introducerades i 2012. Detta gör forskare och miljöaktivister nervösa, eftersom de har satsat nästan tjugo år på att slå slut på användningen av C-8 - och den nya kemikalien verkar inte vara mycket bättre.

Känd som "GenX", den nya kemikalien har använts och spionerats som ett mer "miljövänligt" substitut för C-8 och har använts vid tillverkning av non-stick-pannor de senaste fem åren. Chemours hävdar att det har liten eller ingen "extraherbar vattenlöslig återstod" i färdiga produkter, och nedbryts snabbt i miljön.

Är det sant? Eller är Chemours nya motto, "Låt oss ändra formeln" inget annat än ännu ett exempel på ihålig hucksterism och greenwashing?

I slutet av förra året släppte Nederländernas nationella institut för folkhälsa och miljö en 96-sida lång rapport på en studie av GenX. Studiens slutsats: "Baserat på den begränsade informationen som finns tillgänglig," är minst en av ingredienserna "troligtvis mindre skadlig än PFOA."

Det är inte särskilt lugnande för en miljöaktivist, särskilt i ljuset av det faktum att DuPont inte har lagt mycket i vägen för information om GenX. Alan Ducatman, en läkare och professor i yrkes- och miljövetenskap vid West Virginia University, säger, "När det gäller vad jag har läst eller återkallar har DuPont tillhandahållit en liten mängd data som ser oerhört ut." Faktum är att enligt Ducatman, GenX orsakar samma hälsoproblem som C-8. "Det här påminner mig mycket om en väg som vi nyligen har rest. Den resan slutar inte bra, sade han Avlyssningen.

I själva verket har DuPont redan lämnat in studier på laboratorieråttor som exponerats för GenX, där dessa djur utvecklade levercancer, bukspottkörtel och testiklar samt njure och leversjukdom. En DuPontforskare anges"Dessa tumörfynd anses inte vara relevanta för bedömning av mänskliga risker."

Ducatman erkänner att GenX kan vara "inte så illa" som C8 - men lägger till, "Tror jag att det är okej? Nej."

Jacob de Boer vid University of Amsterdam var en av de första forskarna som krävde vidare studier av GenX. Han påpekar att GenX lämnar kroppen snabbare än C8 - men det handlar om det. "Fortfarande kan det finnas effekter," påpekade han.

Det verkar som om DuPont och Chemours är oupphörliga återfall, som inte har lärt sig någonting från deras nederlag i nästan två decennier långa juridiska strider. Tyvärr är det oavsiktligt konsumenter som faller för linjen "Lets Change The Formula" som kommer att betala priset.