USA: s militära hälsovårdsprogram eliminerar Nexium från listan över föredragna läkemedel Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

USA: s militära hälsovårdsprogram eliminerar Nexium från dess Preferred Drug List

TRICARE, regeringens hälsovårdsprogram för civila familjemedlemmar för aktiv militär personal har meddelat att det kommer att ta bort antacidmedicin Nexium från formulärets läkemedelsförteckning som börjar juni 28th. Efter det datumet kommer protonpumpshämmaren inte längre att finnas tillgänglig i militära apotek och kliniker. Patienter som för närvarande är förskrivna Nexium (esomeprazol) rekommenderas att ändra sina recept till ett av tre alternativ, det vill säga, omeprazol (Prilosec, Zegerid), pantoprazol (Protonix) eller rabeprazol.

Undantag kommer att göras för patienter vars läkare bestämmer att ett alternativ inte är lämpligt och att Nexium är det enda effektiva behandlingsalternativet. I sådana fall kommer TRICARE fortsättningsvis att täcka kostnaden för drogen, vilket bara kräver en blygsam medlön. Beslutet kommer att påverka cirka 338,000-patienter som får hälsovårdstjänster via TRICARE.

Enligt en talesman för Department of Defense Health Agency kommer avveckling av Nexium att spara amerikanska skattebetalare så mycket som $ 584 miljoner per år. Försvarsdepartementets föredragna prisavtal, som stämmer från 2007, slutade i april 1st.

Protonpumpshämmare, såsom Nexium, används vid behandling av gastroesofageal refluxsjukdom eller GERD. Detta tillstånd är en kronisk sjukdom som orsakar magsyra att strömma upp i matstrupen, vilket kan orsaka allvarliga skador på vävnaderna över tiden. Medan förändringar i livsstil och kost ofta kan ta upp problemet, behöver några patienter kontinuerlig medicinering för att kontrollera sjukdomen.

Trots att försvarsdepartementets främsta angelägenhet vid avlägsnandet av Nexium från dess föredragna läkemedelsförteckning är kostnadsbesparingar har läkemedlet, liksom andra protonpumpshämmare, såsom Prilosec, kopplats till många allvarliga biverkningar när den används över en längre tid. Dessa biverkningar inkluderar njursvikt, hjärtsjukdomar, ökad risk för stroke, osteoporos, bukvätskeuppbyggnad (ascites) och tidig dementi och ökad åldrande.

Protonpumpshämmare bokstavligen "hämmar" eller förhindrar produktion av magsyra. Även om detta inte är normalt ett problem när sådana mediciner används ibland har många studier under de senaste åren visat att långsiktiga användare inte bara riskerar det ovan nämnda hälsoproblemet, de kan utvecklas beroende. Nuvarande rättssaker mot drogtillverkare AstraZeneca och Pfizer hävdar att företagen var medvetna om risken för njursjukdom och misslyckades med att varna konsumenterna.

Forskning tyder på att mellan 30 och 70 procent av patienterna som behandlas med protonpumpshämmare inte har något långsiktigt medicinsk behov. Men dessa läkemedel har historiskt varit stora säljare för läkemedelsföretag. Enligt data publicerad av Consumer Reports i 2013 svarade försäljningen av protonpumpshämmare för $ 9.5 miljarder i försäljningen i USA föregående år. Från 2006 till 2016 var Nexium AstraZanecas toppsäljande produkt, även om intäkterna från denna produkt har minskat betydligt de senaste åren.