En gynekolog vädjar till sin kollega: Låt dig inte förföras av tillverkarens försäljningsplatser och incitament | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

En gynekolog vädjar till sin kollega: Förför dig inte av tillverkarens försäljningsplatser och incitament

Dr. Julio Novoa är en OB-GYN baserad i El Paso, Texas. Under en tid har han pratat på uppdrag av kvinnor som har blivit skadade av Essures antikonceptionsapparat, tillverkad av Bayers Conceptus-division. Han och andra förespråkare driver a webbplats dedikerad till att ge information om Essure samt a Facebook supportgrupp.

Dr Novoa och hans kolleger förespråkar ofta reser till rally och presskonferenser på egen bekostnad för att öka medvetenheten. Förra året, när Bayer äntligen kom omkring för att utfärda en "Black Box" varning På förpackningen för Essure (efter att ha tvingats göra det av FDA) var Dr Novoa också den som påpekade att hans kolleger OB-GYNs fortfarande skulle kunna ansvara om de misslyckas med att få informerat samtycke från en patient innan de implanterar enheten.

Nyligen publicerade Dr. Novoa en öppet brev till sina kollegor som har skrivits om på olika webbplatser, vilket uttryckt stor oro över hur medicinteknikindustrin i allmänhet och Bayer i synnerhet har använt försäljningsställen och "incitament" (dvs. mutor) för att påverka välmenande läkare och övertyga dem om att använda sina produkter.

Det största problemet, enligt Dr Novoa, är att läkare med stort antal patienter och hektiska arbetsscheman helt enkelt inte har tid att göra egen due diligence. Samtidigt utsätts de för högtrycksförsäljningstaktik av företrädare för företagen, vars anställning är beroende av hur många enheter de kan sälja - och därigenom endast utnämna produktens fördelar och inte säga något om riskerna eller biverkningarna.

I allmänhet erbjuder företag som sätter ut dessa enheter gratis utbildning, diverse "förmåner"Och råd om hur man fakturerar försäkringsbolag så mycket som möjligt när man använder dessa produkter. När det gäller Essure handlar det också om hur snabbt och enkelt implantatet kan implanteras jämfört med att utföra en traditionell (och säkrare) tuballigation. Att sätta i en Essure-enhet kan göras på en läkarmottagning som en mindre öppenvårdsprocess, medan en tuballigation kräver fullständiga kirurgiska anläggningar på ett sjukhus. Dr Novoa påpekar:

"När en faktor i tid och ansträngning som utförs för att utföra en traditionell tubal ligation, kan en GYN-läkare betala omkring $ 100 per timme. I jämförelse kan en läkare tjäna $ 100 per minut för att utföra Essure-förfarandet. "

Mellan de ekonomiska incitamenten, den ansedda användarvänligheten och en hög arbetsbelastning, accepterar många OB-GYNar helt enkelt den glödande försäljningsstället - och misslyckas med att utföra sin egen due diligence.

Tyvärr, som historia och erfarenhet tydligt visar, har företag som Bayer för mycket på spel. De kan inte åberopas för att vara kommande om bristerna i produkter som har fört dem hundratals miljoner, till och med miljarder dollar i intäkter. Dr Novoa säger, "Jag är rädd att det enda sättet att ta bort Essure-enheten från marknaden är genom rättstvister."