Invokana: Hjärtattacker eller amputationer och benfrakturer, välj | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Invokana: Hjärtinfarkt eller amputationer och benbrott, ta din rubbning

Den här veckan firade Johnson & Johnson resultat från sina CANVAS- och CANVAS-R-studier, vilket visade att dess diabetesläkemedel Invokana (canagliflozin) minskade risken för hjärtinfarkt och stroke med 14%. Dessa resultat presenterades på måndagen på 77th årligt möte i American Diabetes Association. Det jämfördes mycket positivt med rivaliserande receptbelagda läkemedel Jardiance (empagliflozin), en produkt av Eli Lilly och Company. Graden av negativa hjärtfel hos Invokana-patienter var nästan två tredjedelar lägre, medan figuren för jardiance var 38%.

Hoppet för J&J var att det skulle öka försäljningen av SGLT-2-hämmare i allmänhet - och framför allt Invokana. Insatserna är höga; För närvarande, droger av gliflozin klass utgör 6% av en världsomspännande marknad för diabetesläkemedel på 40 miljarder dollar, en siffra som förväntas växa under de närmaste åren. Dock bör J&J inte poppa champagnekorkarna. Även om Invokana kan bidra till att minska risken för kardiovaskulära (CV) händelser, är det fortfarande ökar risken för amputationer i fot och benen med 100%.

Å andra sidan verkar Jardiance och liknande konkurrerande läkemedel inte bära samma risk - vilket är ett dåligt för J&J: s förhoppningar om ökad marknadsandel. Dr Tom Donner, som är chef för Diabetes Center vid Johns Hopkins, berättade Bloomberg, "Hittills har vi inte sett en ökning av amputationssignalen med de andra drogerna ... det påverkar ditt förskrivningsbeslut." Förutom amputationsrisken finns det också problemet med ökad benfrakturrisk såväl som minskad bentäthet i höft- och ländryggsregionen. Denna bieffekt kan visas så snart som 12 veckor efter att medicinen startats.

Invokana var den första natriumglukos samtransporter 2-hämmaren (SGLT-2) för att vinna FDA-godkännande tillbaka i 2013. Hailed som ett "mirakelläkemedel" vid den tiden eliminerar läkemedlet i stort sett alltför högt blodsocker (glukos) genom urinen. Det var emellertid inte länge innan patienter började utveckla ketoacidos, en farlig ökning av blodsyra, som ett resultat av att Invokana togs. Ketoacidos kan också leda till en allvarlig njureinfektion, känd som pyelonefrit, vilket kan orsaka fullständig förlust av njursjukdom.

Det verkar som om de flesta av Big Pharmas nya produkter erbjuder avvägningar av ett eller annat slag. I det här fallet skyddar valet hjärtat på bekostnad av nedre extremiteterna. Talar till forbesendokrinolog Dr John Buse sammanfattade det så här: "Personligen skulle jag mycket hellre ha en liten hjärtattack än att tappa en tå ... och jag tror att jag hellre skulle ha en stor hjärtinfarkt än att förlora ett ben."