Kanada ansluter sig till växande lista över länder som går "Essure-Free" | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Kanada ansluter växande lista över länder som går "Essure-Free"

Vilka tillsynsmyndigheter och hälsovårdsmyndigheter runt om i världen har misslyckats med att göra, är konsumentåtgärder som är ganska snygga. Förra veckan meddelade Bayer att den skulle dra tillbaka Essures antikonceptionsapparat från den kanadensiska marknaden till följd av fallande försäljningsintäkter. Hittills har endast ett land - Brasilien - har gått så långt som att utfärda ett direkt förbud mot enheten, men i en växande lista över länder räknar sjukvårdskonsumenterna Essure ut med sina pocketböcker och deras plånböcker.

Förra veckan publicerade Bayer följande uttalande i Toronto Star:

"I ljuset av förändringen i patientbehovet har Bayer beslutat att frivilligt avbryta försäljningen och distributionen av Essure i Kanada under de närmaste månaderna. Beslutet fattades av kommersiella skäl och den gynnsamma nytta- och riskprofilen för Essure är oförändrad. Detta är inte ett återkallande av produkten från marknaden. "

Med andra ord, trots Bayers bästa ansträngningar för att övertyga allmänheten om produktens säkerhet och effektivitet, kommer ordet ut på att Essurs faror. Vad Bayer eufemistiskt hänvisar till som "förändring av patientens efterfrågan" beror till stor del på gräsrotsansträngningarna hos en grupp kvinnor som har skadats av enheten.

Ringa sig själva "E-Sisters", dessa kvinnor upprätthåller en informativ webbplats, "Essureproblem, "Och ha en grupp på en stor social media webbplats med nästan 14,000 fans och över 13,400 följare. Som ett resultat av detta har kundbasen för Essure fallit nedfällt - och det finns inte en sak Bayer kan göra för att vända trenden. Kanada ansluter sig nu till Finland och Förenade kungariket på den ökande listan över länder där Bayer har tvingats dra ut produkten av kommersiella skäl.

Essure godkändes först för den kanadensiska marknaden i 2001. Förra året hade ungefär 8,000-kvinnor i Kanada, många av dem mellan åren 20 och 40, implanterat Essure-enheten. Idag förenar en grupp 300 dem i en klagomål mot Bayer, som påstår att skador orsakas vara enheten.

Frågan om flera miljoner dollar är: kommer fallande konsumenternas efterfrågan att påverka tillgången på Essure i USA? Dessutom kommer det att ha någon inverkan på aktuella och pågående tvister mot Bayer?

På den första frågan har Bayer visat att deras enda bekymmer är intäkter och vinster. När tillräckligt med kvinnor i USA äntligen får meddelandet och börjar bojkotta produkten kommer Bayer att ha något annat val än att frivilligt dra tillbaka produkten från marknaden.

På rättegångsfronten har en advokat i Saskatchewan gjort en intressant observation. Tony Merchant och hans firma är förbereder sig för att lägga in klagomålet, som han tror kommer att certifieras senare i år. Han sa att Bayers frivilliga tillbakadragande av Essure från marknaden kan vara likställt med ansvarsanspråk i juryns ögon. Han tillade: "Om de tyckte att det var en värdefull, säker produkt, skulle de fortsätta att marknadsföra den."