Cape Fear-invånare lever nu i rädsla för DuPont-gifter - är detta nästa Parkersburg? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Cape Fear Residents nu lever i rädsla för DuPont Poisons - är detta nästa Parkersburg?

Resultat från de senaste testerna av Ohio-floden nedströms Chemours-anläggningen i Parkersburg, West Virginia, ger upphov till oro bland forskare över företagets "nästa generation" kemikalier. Förmodligen dessa kemikalier, såsom "GenX, "Är" säkrare "och mindre giftiga än de perfluoroktansyrabaserade substanserna (PFOA eller C8) som de utformades för att ersätta.

I juni upptäckte forskare GenX i vattnet i Cape Fear River, som levererar dricksvatten till staden Fayetteville, North Carolina. Den kemikalien genererades av en annan Chemours-anläggning i området. När nyheterna kom ut, utlöste det massiva offentliga skrik - och Chemours aktiekurs dämpas som ett resultat.

Den här veckan överväger Wall Street-analytiker konsekvenserna, och huruvida dessa senaste upptäckter kommer att innebära en ny rättegång för DuPont och Chemours eller inte. Under tiden har EPA startat egna undersökningar - men med tanke på hur äventyras den byrån har blivit, det är tvivelaktigt om någon meningsfull hjälp eller verkställighet kommer från den riktningen.

Situationen är att utforma till det senaste kapitlet av en tragisk saga som har pågått sedan 1980. Till Jeffery Dugas av förespråkargruppen Håll dina löften DuPont, det är det déjà vu. "Historien verkar upprepas, säger han och tillägger:" Vi vet inte om denna kemikalie kommer att få negativa hälsoeffekter, men det har redan förorenat dricksvatten. "Andra tjänstemän har också uttryckt sin oro. Woody White, en kommissionär för New Hanover County, kräver krävande försäkringar om vattenförsörjningens säkerhet. "Vi oroar oss, och vi vill ha mer information så snart som möjligt", sa han.

Det finns mycket få peer-reviewed studier på GenX och dess toxicitet, men de som har publicerats väcker allvarliga farhågor för forskare. Jamie DeWitt av East Carolina University är författaren till en sådan studie och säger, "GenX är inte lika potent [som C8], men vi ser några bekymmer." En annan peer-reviewed studie visade att vattenfiltreringsutrustning som för närvarande är tillgänglig är ineffektiv på avlägsna C8.

Naturligtvis insisterar Chemours på att GenX-nivåer som finns i Cape Fear River är "långt under hälsokontrollnivån" och "har inte påverkat dricksvattens säkerhet." Chemours själv har inte tagit några prover av avloppsvattnet som släpps ut i floden. Istället har företaget använt en ”modell” för att uppskatta GenX-nivåer. Mer oroande är GenX inte den enda kemikalien som släpps ut i miljön av Chemours. Biologen Larry Cahoon från University of North Carolina Wilmington påpekar att en studie genomförd förra året fann ett antal PFOA-baserade kemikalier som finns i Cape Fear-flodvattnet. Han beskriver det som en "cocktail".

Medan det är troligt att den nuvarande situationen i North Carolina kommer att gissa mer tvister mot DuPont och Chemours, svänger rättvisahjulen långsamt. När de första C8-rättegångarna väcktes mot DuPont tog det 16 år före senaste uppgörelsen blev äntligen nått.