Försäkringsbolaget vänder sig in i striden och stämmer en läkemedelsproducent på grund av opioidersättning Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Försäkringsbolaget Wades Into Fray, Suing en drogproducent över opioidbidrag

Förra veckan väckte Anthem Blue Cross Life & Health Insurance Company en rättegång mot Insys Therapeutics Inc. över vad kärandens råd beskriver som ett ”kreativt, bedrägligt och olagligt” system där läkemedelsproducenten fick miljontals dollar i felaktiga ersättningar för opioiden. receptbelagd medicin, Subsys. Detta kommer i kölvattnet av handling av det amerikanska justitiedepartementet riktade mot ett antal försäljningsrepresentanter och företagsledare för återbetalning och mutor.

Subsys, en sublingual smärtstillande medicin, innehåller fentanyl, en av de mest kraftfulla opioida medicinerna på marknaden - liksom de mest beroendeframkallande. Det godkändes ursprungligen av FDA i 2012 för behandling av smärta hos cancerpatienter. Enligt klagomålet hade Insys-cheferna emellertid beslutat att främja Subsys för off-label-ändamål skulle öka vinsten snabbare. Mot detta ändamål utvecklade företaget en tvådelad strategi som skulle maximera intäkterna.

Det första steget involverade bribning läkare att skriva recept för Subsys i form av "talavgifter." Dessa läkare gjorde presentationer på exklusiva restauranger, uppenbarligen att utbilda kollegor. "Händelserna" var faktiskt lite mer än detaljerade försäljningsställen, ofta gjorda för personer som inte hade något tillstånd att ordinera drogen. Det andra steget gällde skapandet av ett internt ersättningsteam. Enligt advokaterna för Anthem lämnade detta "lag" "bestämt falsk och vilseledande" information för att erhålla ersättning från försäkringsgivare.

Under de senaste åren har Insys 'system nettoreducerat cirka $ 19 miljoner. Anthem stämmer för faktiska och straffskador.

Det blir värre för Insys: några av de läkare som betalades "högtalaravgifter" hade upphävt licenser eller utsattes för fängelse för överskrivning av medicinen. En av de bästa förskrivarna var Dr Gavin Awerbuch, en neurolog från Saginaw, Michigan. Från 2013 till 2015 fick Dr. Awerbuch nästan $ 90,000 i betalningar från Insys.

En undersökning av hans rekord på ProPublica avslöjar att över 70% av hans patienter fick minst en recept för opioidmedicinering - mer än sju gånger genomsnittligt antal. Han skrev också dubbelt så många recept (inklusive påfyllningar) som den typiska läkaren. Därefter upphörde Insys i 2016 sina betalningar - för i november i november, dr. Awerbuch (som spenderade över $ 9 miljoner på samlarobjekt som baseballkort och sällsynta mynt) erkände sig skyldig att bedräva Medicare-programmet till låtet av $ 1.9 miljoner.

Dr Awerbuch är bara en av a motley crew som hjälpte och förhöjde Insys i sitt pågående system för att bedräga försäkringsgivare. En annan medbrottsling, Dr. Mahmood Ahmad från Anchorage, Alaska, betalades nästan $ 156,000 under en tvåårsperiod innan han fick hans medicinsk licens återkallad för att driva en "pill mill". Två läkare anklagades i Alabama i 2015 på liknande avgifter - och båda hade varit på Insysens lönedel. "

Insysbeteendet framhäver inte bara hur läkemedelsindustrin har bidragit till nationens opioidmissbrukskris, det visar också på en av anledningarna till att USA: s hälsovårdssystem är det dyraste, men ändå ineffektiva systemet i världen. Medan denna rättegång och pågående brottsutredningar kan hålla Insys ansvariga och fungera som en varning till andra läkemedelsföretag, kommer det inte att ta itu med det grundläggande problemet - vilket är vinstmotivet i vården.

Tills USA kommer samman med resten av världen genom att dra nytta av ekvationen, förvänta sig att se mer företagskorruption, fler rättssaker och fler liv förstörda av beroende av receptbelagda droger.