Håller dem ansvariga: Ethicon Physiomesh-rättegångar går framåt den här veckan | Levin Papantonio Rafferty - Advokater för personskador

Håller dem ansvariga: Eticon Physiomesh Advokater Flytta Framåt Denna vecka

På augusti 1st, började den ärade domaren Richard Story of Northern District of Georgia den process som förhoppningsvis kommer att hålla medicinteknisk tillverkare Ethicon för att redogöra för tillverkningen av en apparat som den angivligen visste var defekt i design.

I enlighet med a domstolsbeslut utfärdad förra månaden, anordnades en första fallhanteringskonferens tisdagen den augusti 1st. Resultatet av konferensen kommer att avgöra hur parter i rättegången ska förbereda sina ärenden när de diskuterar frågorna kring rättegången.

Medan detaljerna och exakta skador varierar, delar alla fall en viktig orsak till handling. Var och en av de sjuttio kärandena har lidit av allvarliga skador på grund av Physiomesh produkt. Liknande i konstruktion till bäckenmasker som skapade så många problem för år sedan, är hernia mesh används för att reparera bukmuskler som har försvagats. Dessa maskor har dock blivit involverade i infektioner och inre blödningar på grund av organdepforering då de eroderas och blir inbäddade i omgivande vävnader, vilket orsakar kronisk, försvagande smärta.

I vissa fall har resultaten varit dödliga. I andra fall krävs upprepade revisionsoperationer - och kirurger kan inte alltid ta bort nätet.

Förra året, Ethicon utfärdat ett "brådskande fältskyddsmeddelande""Till kirurger och vårdgivare och institutioner, rådande dem om" högre än normalt "skador återkommande och alltför stort behov av revision kirurgi. När Physiomesh fick FDA-godkännande i 2010, utsågs det som en bättre produkt att dess konkurrenter använde material som skulle förhindra de mycket komplikationer som det nu har visat sig orsaka.

För att stödja de skadade parternas påståenden hänvisar kärandens advokat a studie, publicerad förra året i den professionella tidskriften Kirurgisk endoskopi, där forskare jämförde Physiomesh med en liknande produkt, the Ventralight ST. Studien fann att Physiomesh var mindre effektiv och orsakade större smärta, trots en beläggning av polyglecaprone (också känd som polyetylentereftalat, eller SÄLLSKAPSDJUR). Det bör noteras att Ventrallight ST inte har någon sådan beläggning.

Den egentliga rättegången kommer inte att börja i minst tre månader. Denna veckas statuskonferens är dock ett viktigt första steg där båda sidorna förväntas rekommendera de bästa sätten att påskynda förfaranden och komma fram till en överenskommelse om framställning av bevis samt ett förslag till schema för själva försöket.