Studie visar att Actemra är överlägset steroider vid behandling av inflammation i blodkärl. Är studien pålitlig? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Study Shows Actemra är överlägsen steroider vid behandling av blodkärlens inflammation. Är studien trovärdig?

Förra veckan, den New England Journal of Medicine publicerade Resultaten av en klinisk fas 3-studie som visade överlägsenhet av Actemra (tocilizumab) över steroida läkemedel för behandling av ett tillstånd som kallas "jättecellerartit"(GCA). Mest vanligt förekommer vita, postmenopausala kvinnor, orsakar denna sjukdom en förträngning av blodkärlen, vilket i sin tur minskar blodflödet. Det är ofta associerat med en annan inflammatorisk sjukdom som kallas polymyalgia reumatica (PMR).

Cirka 15 procent av patienterna som diagnostiseras med PMR utvecklar också GCA. Symtom innefattar allvarliga huvudvärk, synproblem, svimmelhet, svårighet att svälja och periodisk bröstsmärta. Det kan till och med orsaka blindhet. I de flesta fall är standardbehandling för GCA administrering av kortikosteroider, hormoner som normalt produceras av binjurarna. Men a Dansk studie offentliggjordes i Journal of American Medical Association i 2013 indikerade en samband mellan syntetiska kortikosteroider och en förhöjd risk för venös tromboembolism, ett tillstånd som kan leda till hjärtinfarkt och stroke.

Enligt studiens ledande författare påverkar GCA ungefär en kvart miljoner människor i USA - de flesta är ålder 50 och äldre. Reumatologen John Stone MD i Massachusetts General Hospital sa: "Denna försök är den första som visar att det finns ett alternativ till kronisk, oändlig steroidbehandling", som han sade skulle ha en omedelbar och hållbar inverkan på hundratals tusentals patienter över hela världen. "

Det framgår emellertid att studien finansierades av ingen annan än Roches moderbolag, som producerar Actemra. Det bör också påpekas att den aktuella undersökningen kommer samtidigt allvarliga frågor uppkommer om Actemras säkerhet. När receptbelagda läkemedlet först kom till marknaden i 2010, ledde läkare och patienter att tro att Actemra, i motsats till andra behandlingar med reumatoid artrit, inte ökade risken för negativa hjärt-händelser. Sedan dess har det dock blivit uppenbart att drogen ökar faktiskt sådana risker.

De farliga biverkningarna slutar inte där. Bara ett år efter att Actemra slog marknaden lade FDA en varning om "dödlig anafylaksi" på etiketten efter att Roche rapporterat två dödsfall kopplade till drogen. Sedan dess har Actemra varit förknippat med lungsjukdomar och pankreatit. Hittills har cirka 1,100 dödsfall förknippats med Actemra - trots flera tillverkningsfinansierade studier som hävdar att läkemedlet är säkert.

Patienter som lider av GCA kan känna sig hoppfulla över resultaten från den senaste studien - men det hoppet bör mildras med extrem försiktighet, för det här är ännu ett fall där en behandling visar sig vara värre än själva sjukdomen.