Mellan antipsykotika och opioider lider nyfödda barn | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Mellan antipsykotika och opioider lider nyfödda spädbarn

Medan a 2016 studie fann att antipsykotiska läkemedel som tas under graviditeten inte nödvändigtvis leder till fosterskador, a ny studie av samma forskare har upptäckt att förväntade mödrar som tar opioida smärtstillande medel på toppen av antipsykotiska receptbelagda läkemedel löper en måttlig till stor risk att få barn att gå genom tillbakadragande.

Enligt resultaten är barn som är födda till kvinnor som tar opioider medan de är på recept för depression upp till 60-procent mer sannolikt att drabbas av neonatal läkemedelsavbrott än de vars mammor bara tog antidepressiva medel.

Denna senaste studie, publicerad i nuvarande British Medical Journal, bygger på tidigare forskning som publicerades i april 2015-utgåvan av Pediatrik, koppling av receptbelagd opioidanvändning med neonatal abstinenssyndrom (NAS), en uppsättning tillstånd som kan orsaka tremor, konvulsioner, feber, aptitlöshet och diarré. Risken kan vara dubbelt så hög när en gravid kvinna tar två eller flera antipsykotiska mediciner.

I 2012 (det senaste året för vilket data finns) föddes en opioidberoende baby i USA i genomsnitt av varje 25-minut enligt uppgifter från DrugAbuse.gov - en ökning av 400% från drygt ett decennium tidigare. Det problemet har bara blivit sämre.

Dr. Krista Huybrechts av Harvard Medical School, författare till den aktuella studien, skyller på medicinska yrket för en del av problemet. "Dessa resultat tyder på att läkare bör vara försiktiga när de skriver dessa mediciner tillsammans i sen graviditet och förskrivning av psykotropa läkemedel till kvinnor med känd eller misstänkt olaglig opioidanvändning, säger hon.

En av Huybrechts kollegor, barnläkare Dr. Stephen Patrick av Vanderbilt University noterar den dramatiska ökningen av opioidanvändning över hela nationen. Han sade, "den expansionen har inkluderat en ökning av förskrivningen till gravida kvinnor." Det inkluderar inte bara antipsykotika och opioidanalgetika, men även antibiotika och andra receptbelagda läkemedel. "Vi måste se till att när vi föreskriver mediciner att de är nödvändiga och lämpliga för vad vi behandlar," sa han.

Ett problem är det faktum att patienter som ofta lider av psykiska problem i många fall upplever fysisk smärta. Huybrechts säger i sådana fall att spädbarnsexponering för dessa typer av läkemedelskombinationer kan vara oundviklig. Hon tillägger att i sådana fall "kan resultaten komma att hjälpa till att bedöma risknivån bland utsatta spädbarn och att ompröva behandlingen av spädbarn som är födda till kvinnor som förskrivits flera droger under graviditeten."

Betydligt var den högsta risken för NAS inte att finna bland kvinnor som hade förskrivits atypiska antipsykotika såsom Abilify och Haldol, men mer vanligt föreskrivna läkemedel som Valium - som är mycket mer benägna att förskrivas i kombination med andra droger. Dr Paul Jarris, chefläkare för Mars of Dimes, berättar dock att hans kollegor ska vara vaksamma och rekommenderar att alla förväntat mammor screenas regelbundet för narkotisk användning. Han betonar särskilt "behovet av att fokusera på opioider och andra läkemedel som ofta ordineras samtidigt".