IVC-filter: ett stillastående föremål i en ständigt rörlig kropp - kunde konstruktörer inte ha förutsett detta problem? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

IVC-filter: ett stationärt objekt i ett kontinuerligt rörligt organ - kunde konstruktörer inte ha förutsett detta problem?

Ett faktum om kropparna hos nästan alla djur - inklusive de av Homo sapiens - är det att naturen utformade dem för att vara i ständig rörelse, även när de visade sig vilande. Även när du sover eller vilar, rör kropparna, ryck och rulla över.

Under de flesta av sina vakna timmar går människokroppen, rinner, manipulerar föremål med armar och händer, böjer sig över, står, sitter och mer (åtminstone det borde vara). Med tanke på detta, varför skulle konstruktörerna av det nedre vena cava-filtret (IVC) skapa en enhet som är avsedd att förbli på ett ställe?

Faktum är att det inte gör det. Migration är ett av de allvarligaste problemen med IVC-filtret. Detta inträffar när det antingen sönder eller faller ur sin helhet, och bitarna reser genom cirkulationssystemet, vilket orsakar allvarliga skador när de lägger sig in i organs vävnad. Detta var fallet för en Pennsylvania man som nyligen inlämnad en rättegång mot CR Bard, påstod att hans skador berodde på implantationen av a G2 IVC-filter i 2008.

Den modellen introducerades bara tre år tidigare som en ersättning för den tidigare enheten, Recovery IVC Filter. Den gamla modellen hade varit på marknaden i endast tre år innan det visade sig ha allvarliga fel, vilket innefattade lutning, migrering och sprickbildning.

Betydligt hade G2 bara varit ute i fyra månader innan en verkställande på Bard skrev ett internt memo som uttryckte sina egna bekymmer om samma problem med den "nya" modellen. Så småningom, reportrar för NBC News upptäckte att CR Bard var medveten om farorna med sin produkt, men fortsatte att producera G2 och G2 Express tills 2010 - varav över 160,000-enheter hade sålts.

En skrämmande aspekt av detta är att många av dessa enheter har använts för ryggradspatienter, varav majoriteten är unga män - som tenderar att vara mer fysiskt aktiva. Dr. Ravi Kapadia från Albert Einstein College of Medicine nyligen studerade effektiviteten av IVC-filter som ett sätt att förebygga trombos i ryggmärgs patienter. Hans fynd avslöjade att sådana patienter var mer troligen lida blodproppar än de som tog antikoagulanta läkemedel. I en ny artikel som visas i General Surgery News, Kapadia sa,

"Eftersom ett filter predisponerar för trombogenes [bildande av blodproppar], vi behöver verkligen överväga konsekvenserna för patienten, till exempel sannolikheten för att vi kommer att kunna hämta filtret och patientens ålder. Det mesta av vår traumapopulation [består av] unga vuxna män. Det är en sak att ha ett filter som en 70-årig, men det är en sak när en 20-årig går runt med en. "

IVC-filtret var en bra idé i teorin - skapa en segel för att fånga blodproppar innan de kan nå hjärtat och / eller lungorna och orsaka allvarlig skada eller död. Det visar sig emellertid att i praktiken är enheten olämplig för sin design för att tjäna den funktion som den konstruerades för.