Trots patientdöd i samband med Actemra fortsätter läkemedelsproducenten Genentech att söka godkännande för ytterligare indikationer | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Trots patientdödsfall associerade med Actemra fortsätter Drugmaker Genentech att söka godkännande för ytterligare indikationer

I Big Pharmas strävan att öka försäljningen och vinsten kommer den ständigt att söka nya användningar och marknader för sina produkter - även om dessa produkter har visat sig skadligt för patienterna.

Genentech och dess företagsförälder, Roche, tillverkare av reumatoid artritmedicinering Actemra, står redan inför tvister hundratals dödsfall kopplad till produkten. De har ändå varit upptagna att utforska nya syften för Actemra, för vilka de hoppas få FDA-godkännande.

Förra månaden meddelade Genentech att patientanmälan slutfördes för a Fas 3-test av Actemra som en behandling för sklerodermi (även känd som systemisk skleros). Tidigare i sommar gav FDA "Genombrottstjänstbeteckning"För Actemra som behandling för sklerodermi, som är en allvarlig och ofta dödlig autoimmun sjukdom som attackerar bindväven.

Beviljas, det finns inga botemedel eller några FDA-godkända behandlingar för denna relativt sällsynta sjukdom, som påverkar ungefär 300,000-personer i USA, även om det finns mediciner som behandlar några av symtomen. Sklerodermi, som främst påverkar kvinnor mellan åldrarna 25 och 55, orsakar förtjockning och härdning av huden och uppbyggnad av ärrvävnad i lederna och inre organen.

Dessa symtom är resultatet av en överproduktion av kollagen, det strukturella proteinet utgör kroppens bindväv. Förutom smärta i musklerna och musklerna kan sklerodermi påverka njurarna såväl som kardiovaskulära och respiratoriska system. De flesta aktuella behandlingar innebär användning av immunosuppressiva läkemedel, vilket kan sakta sjukdomsframsteg - men lämnar också patienten mer sårbar mot infektioner.

På grund av FDAs "genombrottsbehandlings" beteckning, kommer det att påskyndas utveckling och granskning för Actrema som en behandling för detta försvagande tillstånd. Hittills tyder preliminära studier på att läkemedlet kan ge större fördelar för sklerodermapatienter än vad som för närvarande finns tillgängliga. Den nyligen avslutade fas 2-studien visade en betydande minskning i hudförtjockning hos patienter som tog medicinen under en 48-vecka.

Nu kommer Genentech att arbeta snabbt för att samla de kliniska bevis som krävs för att få FDA godkännande för sklerodermi. Specifikt vill företagsforskare avgöra om läkemedlet kan lindra symtomen på sjukdomen utan att påverka andningsfunktionen.

Problemet är att Actemra fortfarande kan orsaka allvarliga biverkningar, inte minst av allergiska reaktioner, magontår, ökad risk för vissa typer av cancer, hepatit B och andra infektioner. Enligt en nyligen rapport från StatNews, patienter har också drabbats av stroke, pankreatit och cerebral blödning på grund av att Actemra togs. Vidare tyder bevis på att tillverkarna var medvetna om dessa risker och sagt ingenting till konsumenter eller det medicinska samfundet.

Dr. Jeffery Siegel, chef för Genentechs reumatologiska och sällsynta sjukdomsdivision, säger att företaget kommer att "fortsätta att driva fram med beslutet att vi potentiellt kan leverera ett terapeutiskt alternativ till en patientpopulation som har allvarligt obehagligt behov". Men deras primära mål är att öka försäljningen, oavsett de potentiella riskerna för patienterna.

Vi kan hoppas att, för de som lider av sklerodermi, kommer dessa risker att uppvägas av fördelarna.