Se upp: Långvarig användning av Nexium och Prilosec kan orsaka näringsbrister | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Se upp: Långtidsanvändning av Nexium och Prilosec kan orsaka näringsbrister

Om du känner ovanlig trötthet eller svaghet, yrsel eller suddig syn, eller befinner dig för överdriven känslomässig, kan det bero på långvarig användning av protonpumpshämmare som Nexium och Prilosec.

Dessa symtom, liksom dålig aptit, mental förvirring och minnesproblem, tremor och stickningar och sömnlöshet är alla förknippade med brist på viktiga näringsämnen och mineraler - speciellt vitamin B-12, järn och magnesium. Vad många inte inser är att antacida mediciner, när de används ofta över långa perioder, kan riva kroppen av dessa ämnen och förhindra att de absorberas och utnyttjas av kroppen.

Ett antal kliniska studier under de senaste åren har kopplat protonpumpshämmare till ett antal allvarliga hälsorisker och förhållanden, inklusive njurskador, osteoporos, hjärtinfarkt, stroke, demens och accelererad åldrande.

Dessa uppträder generellt när patienter har använt dessa mediciner regelbundet i sex månader eller mer. Mineral- och vitaminbrister, men inte omedelbart livshotande, kan orsaka betydande hälsoproblem på lång sikt om de inte behandlas. Tyvärr är PPI överskrivna och används för villkor som bättre kan behandlas med kost och livsstilsförändringar.

Förbindelsen mellan långsiktig PPI-användning och vitamin- och mineralbrist noterades först i en studie publicerad i Terapeutiska framsteg inom läkemedelssäkerhet i juni 2013. Förutom vitamin B-12, järn och magnesium, fann forskare att patienter som tagit PPI under en längre tid led av brister i vitamin C och kalcium.

Detta visade sig vara mer av ett problem bland äldre och underernärda patienter än det var bland den allmänna befolkningen. En 2016 studie publicerad i Journal of Health and Aging föreslog att tillskott kan bidra till att lindra problemet. Författarna till den tidigare studien rekommenderade dock att "minska olämplig förskrivning av PPI" som den mest effektiva lösningen.

Minst en vårdorganisation, USA: s militärs TRICARE-program, har avlägsnat Nexium från sin föredragna läkemedelslista och har bytt patienter till alternativ som Protonix (pantoprazol) Och Aciphex (rabeprazol).

En grupp kanadensiska läkare har också nyligen publicerat rekommendationer som rekommenderar att läkare antingen minskar den mängd PPI de skriver, slutar medicinen helt eller bara ger sådana mediciner när det finns ett absolut behov (till exempel patienter som lider av allvarliga esofagit eller blödande sår).