När Arkansas förbereder sig för att förbjuda Dicamba, skjuter Monsanto tillbaka och hävdar att vetenskapliga bevis är "fläckade" | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Som Arkansas förbereder sig för att förbjuda Dicamba, trycker Monsanto tillbaka, att påstå att vetenskaplig bevisning är "smuten"

Förra veckan tog Arkansas Plant Board Pesticide Committee ett stort steg mot att begränsa användningen av dicamba och anta en rekommendation om att herbiciden kommer att förbjudas tidigt nästa år. Även om ett sådant förbud skulle vara tillfälligt och fortfarande kräver en omröstning från styrelsen samt godkännande från statliga lagstiftare och guvernören, är Monsanto redan redo för att bekämpa något förslag som skulle sätta sig i företagsvinster.

Om godkänt, a Förbud mot dicamba-sprutning skulle införas från och med januari 1st nästa år och förbli i kraft fram till april 15th. Shawn Peebles, en organisk bonde som tjänar på Arkansas Dicamba Task Force, konstaterar att förbudet bara skulle vara i kraft tillräckligt länge för att möjliggöra mer testning av produkten.

I ett intervju med en lokal nyhetsbyrå, Sade Peebles, "Vi rekommenderade inte ett förbud för alltid, men ett förbud mot 2018-grödan att utföra mer testning. Vi förväntar oss att se mer universitetstestning nästa år. "Det förväntas att resultaten av sådan testning kommer att bidra till att bestämma vilka åtgärder som ska vidtas framåt - vilket kan innebära ett permanent förbud mot dicamba-sprutning.

Under tiden driver Monsanto, en stor producent och säljare av dicamba, redan tillbaka. Calling det föreslagna förbudet "ett steg i fel riktning", Monsanto verkställande Scott Partridge sa: "Vi såg 25 miljoner hektar dicamba toleranta grödor som visar dicamba kan användas säkert och effektivt ... Arkansas borde fokusera på existerande vetenskap, erfarenhet från andra stater och branschforskning och utbildning. "Företaget har har redan lämnat in en ansökan med styrelsen motsatta rekommendationen.

I en brev till Arkansas guvernör Asa Hutchinson, Monsantos chefsekreterare, Robb Fraley, kritiserade vetenskapen bakom det föreslagna förbudet och skrev: "Verksamhetsgruppens rekommendation om ett fullständigt förbud är baserat på obestämda produktvolatilitetsteorier som inte stöds av empiriska eller modellerade data, men motsägs av faktiska vetenskapliga uppgifter som arbetsgruppen misslyckades med att överväga. "Fraley hävdade också att rekommendationen var" tainted "eftersom en styrelseledamot är involverad i en dicamba rättegång och en annan stöder en konkurrerande produkt.

Skulle Monsantos petition falla på döva öron i Little Rock, är agribusiness giant redo för en laglig kamp för att skydda sin försäljning.

Monsanto kan vara in för en uppförsbacke. Eftersom rapporter om dicamba-skada har kommit in från stater över landets lantbruksbälte, angränsande Tennessee och Missouri har utfärdat egna restriktioner för försäljning och användning av dicamba-baserade herbicider. Staten Kansas utredar också påståenden om skador på växten på grund av dicamba drift. Även EPA, noterar a stigande antal klagomål från bönder, överväger att utfärda egna begränsningar och eventuellt förbud mot dicamba.

Ytterligare begränsningar av dicamba påverkar inte bara försäljningen av herbiciden, det kan mycket väl få en dämpande effekt på försäljningen av GMO-sojabönor och bomullsfrön som har konstruerats för att tolerera sådana produkter.