AbbVie drabbades av en jurybedömning på 140 miljoner dollar för att testosteronläkemedlet orsakade hjärtinfarkt Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

AbbVie Hit med $ 140 Million Jury Bedömning eftersom dess testosteron droger orsakade en hjärtattack

Den andra bellwether försöket som involverar testosteron-boostande produkt Androgel avslutade torsdagen i en dom för käranden. Juryen konstaterade att tillverkaren AbbVie inte lyckats testa produkten för att avgöra om det utgjorde risk för hjärtattack och medvetet engagerade sig i falsk reklam och marknadsföra produkten till män vars låga testosteronnivåer berodde på naturliga orsaker associerad med åldringsprocessen.

AbbVie var beordrad att betala $ 140,000 i kompensationsskador och $ 140 miljoner i straffskador till käranden Jeffery Konrad i Tennessee, som lämnade rättegången i 2015. Konrad var 49 år gammal i 2010 när han fick sin hjärtattack efter att ha använt AndroGel i endast åtta veckor. Konrad-rättegången följer en annan dom involverande en Oregon man, Jesse Mitchell, som började använda AndroGel i 2008 samtidigt i hans tidiga fyrtio år och drabbades av en hjärtinfarkt fyra år senare. Den juryen fann också att AbbVie hade engagerat sig i falsk reklam, vilket var grunden för domen.

I Konrad-fallet fann juryn också att AbbVie var skyldig till avsiktlig förvrängning av produkten, liksom felaktig representation av dölja och oaktsamhet.

Båda kärandena representerades av Troy Rafferty av Levin Papantonio Thomas Mitchell Rafferty & Proctor PA tillsammans med David Buchanan från Seeger Weiss LLP och Bill Robins III från Robins Cloud LLP. Om dagens seger sa Rafferty: ”Nu har en annan jury fördömt uppförandet av detta läkemedelsföretag när det gäller detta läkemedel. På hälarna av domen på 150 miljoner dollar tidigare i år skickar dessa två dom ett starkt meddelande till detta företag om deras uppförande och behovet av att förändras. ”

En talesman för AbbVie säger att företaget inte gjorde något fel, i enlighet med alla FDA-standarder och godkända indikationer. I ett uttalande sade svaranden: "Vi är besvikna över dagens dom och vi avser att överklaga."

Flerdomstoltssaken är i re: Testosteron Replacement Therapy Products Ansvar Litigation, MDL No. 2545. För närvarande finns det ungefär 6,000 rättegångar som väntar mot AbbVie.