Bristol-Myers Squibb och Abilify: Corporate Recidivism at its Worst | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Bristol-Myers Squibb och Abilify: Corporate Recidivism på sitt värsta

Om "tre strejker" lagar tillämpas på företagets "människor" som de gör mot naturliga människor, skulle Bristol-Myers Squibb (BMS) spendera resten av sitt liv bakom barer. Tyvärr, som vi har sett, ger företag mänskliga "rättigheter" inte att de har mänsklig ansvarighet.

Trots att ha varit kraftigt böter av justitieministeriet i 2007 och straffet igen av FDA i 2016 för bedräglig marknadsföring och främjande av läkemedlet Abilify för otillåtet off-label användning fortsätter BMS att hämta vinster från vad som varit en av de mest sålda receptbelagda läkemedlen i USA. Det har varit lätt för dem, för att Abilify (aripiprizole) har få konkurrenter, och FDA är komprometterad och gör väldigt lite i vägen för att vidta verkliga åtgärder mot företagsmiscreants.

Abilify godkändes först av FDA i 2002 för behandling av schizofreni, en psykisk störning som gör att offeret upplever vanföreställningar, extrema paranoier och i vissa fall hallucinationer. Idag är Abilify ordinerat för ett antal större och mindre psykiska störningar, inklusive bipolär sjukdom, depression, humörhet och aggressivt beteende.

Sedan det kom på marknaden har FDA rapporterat nästan 14,000 allvarliga biverkningar involverar Abilify. Nästan 5400 av dem inträffade förra året. Över 800 av dessa fall krävdes sjukhusvistelse. Cirka en tredjedel av fallen som rapporterades i 2016 innebar depression och självmordstankar - två av de villkor som tillverkaren hävdar Abilify är en effektiv behandling.

Faktum är att det finns allvarliga bevis som tyder på att fördelarna med Abilify inte är värda riskerna. Naturligtvis utgör många mediciner risken för biverkningar; men i de flesta fall konstaterar medicinska studier och välrenommerade forskare att de potentiella fördelarna med patienten överväger sådana risker. Dessutom är dessa risker vanligtvis framträdande på etiketten, så patienter och deras läkare kan fatta ett välgrundat beslut.

Detta var emellertid inte fallet med Abilify. I den första punkten, ny klinisk studie fann att förmånerna i Abilify i bästa fall var försumbar. På den andra, en etikett varning om Abilify tendens att få människor att uppträda på hänsynslösa, impulsiva sätt ingår ej på amerikanska förpackningar fram till förra året, även om det förekommit på paket som sålts i resten av världen i åratal. Det finns också forskning som visat att det finns en länk mellan Abilify och destruktiva, tvångsmässiga beteenden som går tillbaka till 2011.

Detta är ännu ett exempel på en corporate felon som tvingar sin näsa i samhället som har gjort det möjligt att göra affärer och blomstra. Bristol-Meyers Squibb har, liksom så många andra Big Pharma-företag, dolt information om farorna med sina produkter och överskattat fördelarna, aggressivt marknadsför Abilify (till låten $ 121 miljoner tillbaka i 2013-14, flera gånger reklambudgetarna av sina konkurrenter) för allt som bolaget tror att en läkare kan ordinera det för.

Det gör allt för att maximera vinsten. Tyvärr, medan några få miljoner dollar bosättningar kan hjälpa offren att bygga upp sina liv, kommer de inte att lägga mycket av ett dunkel i företagets botten. BMS raked i $ 6.5 miljarder i Abilify-försäljningen i 2013 ensam.

Jämfört med det är några hundra miljoner dollar i böter och bedömningar mindre pengar - och för BMS och Otsuka är det inte mer än en del av kostnaden för att göra affärer.