Länk mellan SGLT2-hämmare och cancer "ofullständig", säger nyligen genomförd studie Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Länk mellan SGLT2-inhibitorer och cancer "Inconclusive", säger ny studie

Under en tid har det varit oro över natrium-glukos transport-2 (SGLT-2) hämmare, såsom Invokana (canagliflozin), Farxiga (dapagliflozin) och Jardiance (empagliflozin) och om dessa receptbelagda läkemedel ökar patientens risk för vissa typer av cancer. en ny studie publiceras denna månad i tidningen diabetologi visar att SGLT-2-hämmare inte nödvändigtvis ökar patientens cancerrisk.

I 2014, en studie som visas i International Journal of Endocrinology fann bevis för att SGLT-receptorn själv kan vara involverad i glukosupptagningsprocessen för ett antal cancerformer. Kopplingen mellan cancer och socker har varit känd sedan 1920, även om det bara har varit det senaste forskare har börjat förstå exakt hur sockret är involverat i tillväxten av maligna tumörer.

SGLT-2-hämmare, även känd som gliflozin droger, ökar risken för urinvägsinfektioner, vilket i sin tur kan öka risken för blåscancer. Men människor som lider av diabetes har redan en högre risk att utveckla blåscancer, så länken mellan glifloziner och sjukdomen har inte varit helt klar. En analys av data från 2014 indikerade att patienter som använder SGLT-2-hämmare enkelt diagnostiserades tidigare och mer effektivt, eftersom sådana patienter genomgår frekventare urinanalys.

Den aktuella studien var en meta-analys av alla randomiserade kliniska prövningar som involverade de tre gliflozin-drogerna. Forskare undersökte register över över 35,500 patienter, av vilka 580 lider av melanom liksom blåsans, bröst- och prostatacancer. Även om det föreföll finnas en högre cancerhastighet bland patienter som tog SGLT-2-hämmare, ansågs skillnaden vara statistiskt obetydlig.

Epidemiologen Dr. Yiquing Song, en av forskarna, sa: "Vår studie ger det senaste beviset på sambandet mellan användning av SGLT2-hämmare och risk för cancer och hjälper läkare och patienter att bättre förstå risken vid val av dessa läkemedel." Men , han varnade för att mer studier krävs för att förstå sambandet mellan gliflozin-läkemedel och cancerrisk. Han tillade: "Med tanke på snabbt ökande användning av SGLT2-hämmare, är det vårt hopp att den långsiktiga säkerheten för användningen noggrant övervakas i framtida kliniska prövningar och verkliga inställningar."

Medan denna information kan komma som en lättnad för dem som tar Invokana eller andra läkemedel av gliflozin-klassen, är det faktum att Invokana fortfarande är känt att sätta patienter i högre risk för diabetesrelaterade amputationer, ketoacidos och pankreatit. I många fall inträffar dessa skador efter bara några veckor eller månader med drogen. Nuvarande rättegångar mot läkemedelsproducenten Janssen Pharmaceuticals och moderbolaget Johnson & Johnson hävdar att tillverkarna var medvetna om dessa risker och dolde denna information från FDA och allmänheten.