Två stora IBS-droger går i strid om marknadsandelar - Vad är skillnaden? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Två stora IBS-droger går i strid om marknadsandelar - Vad är skillnaden?

Kampen om vad som förväntas vara en 2.3-miljardmarknad av 2025, är uppvärmning mellan två läkemedelsföretag - Valeant, tillverkare av Xifaxan (rifaximin) och Allegan, som producerar Viberzi (eluxadoline).

Prominent Deutsche Bank analytiker förutsäger att Xifaxan i slutändan kommer ut på toppen, baserat på en undersökning av 25 primärvårdspersonal som regelbundet skriver recept för patienter som lider av diarré som orsakas av irritabel tarmsyndrom (IBS-D), den primära indikationen för båda läkemedlen.

Xifaxan och Allergan båda vann FDA godkännande för behandling av IBS-D i maj 2015, även om den senare inte kunde ta Viberzi till marknaden fram till följande december eftersom produkten var tvungen att genomgå en granskning av Drug Enforcement Agency. I slutändan klassificerades Viberzi som en Schema IV läkemedel (ämnen med låg potential för missbruk och risk för beroende).

Före frisättningen av Xifaxan och Allergan var det enda läkemedlet godkänt för behandling av IBS-D Lotronex (alosetron), vilket endast indikerades för kvinnor patienter. Lotronex togs ut på marknaden i 2000 på grund av sällsynta men potentiellt dödliga biverkningar. Läkemedlet var återinfördes två år senare med begränsning av FDA, trots motstånd från patientförespråksgrupper.

Även om Xifaxan och Viberzi används för att behandla samma tillstånd, är deras respektive verkningsmekanismer helt olika. Xifaxan är i huvudsak ett antibiotikum, riktad mot tarmfloran - speciellt de skadliga bakterier som tros orsaka IBS. Detta lindrar buksmärtor och påverkar konsistensen hos patientens avföring. Vanliga biverkningar inkluderar illamående och en ökning i lever enzymer, som om det inte behandlas, kan leda till hepatit och cirros. En behandling med Xifaxan varar i två veckor, vilket lindrar patientens symptom i upp till sex månader.

Viberzi är en opioidreceptorhämmare. Denna medicin fungerar genom att förhindra opioidreceptorer i tarmen från att fungera, vilket därigenom lindrar smärtan associerad med IBS-D och saktar ner tarmrörelsen. Vanliga biverkningar inkluderar illamående och kräkningar, andningsbesvär, yrsel, flatulens och trötthet.

Hos patienter som har fått gallblåsan avlägsnas kan konsekvenserna dock bli allvarligare. FDA har rapporterat mer än 120 fall som har slutat med allvarlig inflammation i bukspottskörteln Som ett resultat av att Viberzi togs, hade nästan hälften av dem genomgått en cholecystektomi (gallblåsfjernsyn). Hittills har två patientdödsfall tillskrivits Viberzi.

En sak som de två medicinerna har gemensamt är en orimlig prislapp. I USA kostar en månadsleverans av Xifaxan över $ 1800 per månad. Den genomsnittliga kostnaden för amerikanska patienter för Viberzi är nästan $ 1300 för 60-tabletter.

Eftersom Allergan påstås misslyckas med att varna kolecystektomipatienter och deras läkare om Viberzis potentiellt dödliga biverkningar, har advokatbyråer i hela landet påbörjat utredningar i väntan på tvister mot tillverkaren.