Nya studier länkar protonpumpshämmare mot magcancer | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Ny studie länkar Proton Pump-hämmare till magkräftor

Listan över biverkningar som orsakas av långvarig användning av protonpumpshämmare (PPI) som Nexium och Prilosec är en omfattande, och inkluderar njurskada, stroke, kolit, ascites, leverskadademens och accelererad åldrande. Nu har forskare lagt till ytterligare en risk som kan hänföras till denna medicinering: magkreft.

Studien, utförs av ett lag från University of Hong Kong, publicerades måndag i den lämpliga namnet journal Mage. Forskare undersökte nästan 64,000-register över patienter som hade genomgått behandling för sur refluxsjukdom. Dessa patienter hade fått en kombination av en PPI och ett par antibiotika som användes för en viss bakteriell infektion i matsmältningssystemet, känd som Helicobacter pylori (H. pylori). Denna bakterie är orsaken till peptiska sår och kan också öka en persons risk att utveckla magkancer om den inte elimineras.

Patienterna i studien hade behandlats i sju dagar - men många av dem hade fortsatt att ta PPI under flera år, även efter att bakterieinfektionen var borta. Patienterna jämfördes sedan med en annan grupp som hade behandlats med en annan typ av antacidmedicin som kallades en H2-receptorantagonist, eller H2 blockerare över en genomsnittlig period av 7.5 år.

Det upptäcktes att patienter som tagit PPI var nästan 150% mer benägna att utveckla magkreft. För patienter som tagit PPI varje dag, riskerar den risken nästan att fördubblas. Risken ökade med den tid en PPI togs. Efter ett år var patienterna fem gånger mer benägna att utveckla magkreft. De som fortsatte att ta PPI i tre år eller mer sprang en åtta gånger större risk för att få sjukdomen.

Leadförfattare Dr Wai Keung Leung, en gastroenterolog, påpekar att medan det inte fanns någon direkt koppling mellan den långsiktiga användningen av PPI och magkreft, utgår de statistiska bevisen från studiens slutsatser - särskilt hos patienter som använder dessa läkemedel för behandling H. pyloriinfektioner.

Tala till HealthDay.com, Säger Dr. Leung, "Även om PPI är ett av de vanligaste medicinerna för behandling av refluxsjukdomar samt dyspepsi, bör läkare vara försiktiga när de skriver långsiktiga PPI, även till patienter som har H. pylori utrotad."

Dr Leung noterade också att medan man rensar upp H. pylori-infektioner kan minska risken för magkreft, bör patienter inte använda PPI längre än nödvändigt. "Mitt råd till PPI-användare, särskilt de som har tidigare H. pylori-infektion, ska vara försiktig med den långvariga användningen av PPI. Läkare bör granska indikationerna och behoven hos långsiktiga PPI i dessa patienter, säger han.

Det bör noteras att PPIs kan vara säkra och effektiva när de används under en kort tidsperiod. De många biverkningarna av dessa läkemedel uppstår när människor tar dem under en längre tid. Käranden som har väckt talan hävda att läkemedelsproducenter kände till dessa risker, men misslyckades med att varna konsumenterna om dessa risker medan de aggressivt marknadsförde produkten.