Läkare har förskrivit Invokana sedan studien visar ökad amputationsrisk Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Läkare har varit Deprescribing Invokana sedan studien visar ökad amputation risk

The Invokana CANVAS-studie, mandat av FDA som en del av kraven efter marknadsföring och sponsrad av tillverkaren Janssen Pharmaceuticals, har haft blandade resultat. Å ena sidan var patienter som behandlades med Invokana (canagliflozin) upplevde signifikant lägre frekvenser av stroke och hjärtattacker. Å andra sidan, risk för amputationer i underarmsbenen var dubbelt så för patienter som tog placebo. På grund av detta tar ett antal läkare och vårdorganisationer sina diabetespatienter bort från drogen.

Ironiskt nog är diabetiker redan i förhöjd risk att förlora lemmar på grund av sjukdomens effekter. En annan bieffekt av Invokana, som har varit känd under en tid, är ketoacidos, ett farligt tillstånd som beror på ett fall i blodets pH-nivåer. Resultaten från CANVAS-studien ledde FDA att utfärda en svart larmvarning på alla Invokana förpackningar.

Denna varning leder till politiska förändringar bland vårdgivare, bland annat San Diego Sharp Healthcare System, Kaiser Permanente (KP) och Veterans Health Administration. En talesman för Sharp sade att de hade börjat göra ändringar sedan FDA-varningen utfärdades i maj.

Det fanns relativt få patienter i KP-systemet som hade tagit Invokana till att börja med, men läkare med KP har blivit uppmärksammade, tillsammans med rekommendationen att diabetespatienter på canagliflozin noggrant övervakas - särskilt de som tidigare har haft tidigare amputationer i underarmsdelen , fotsår och / eller infektioner. VA har avlägsnat Invokana från formuläret, men läkare kan ordinera det om en patient är medveten om riskerna och godkänner behandlingen.

Invokana ingår i en klass av läkemedel som kallas SGLT-2-hämmare, eller gliflozins. Dessa inkluderar Farxiga (dapagliflozin) och Jardiance (empagliflozin). Dessa läkemedel kontrollerar blodsockernivån genom att förhindra njurarna att reabsorbera glukos så att blodsockret överskrids i urinen.

Även om alla tre medicinerna kan orsaka ketoacidos samt pankreatit är Invokana den enda som är starkt förknippad med en högre risk för benamputation - åtminstone i USA. Europeiska läkemedelsmyndigheten har varnat för att det kan uppstå med andra gliflozin-läkemedel också. Den exakta mekanismen är ännu inte fullständigt förstådd. Det finns dock vissa spekulation bland endokrinologer att Invokana orsakar en förtjockning av blodet, som då tenderar att svälla i foten.

Diabetespatienter, särskilt de vars sjukdom är dåligt kontrollerad och har kardiovaskulära problem, råds att undersöka fötterna regelbundet och följa alla rekommendationer samt rapportera eventuella sår, missfärgning eller ovanligt obehag.