Samtidigt användes opioidbaserade analgetika sparsamt. Här är vad som hände | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Samtidigt användes opioidbaserade analgetika sparsamt. Här är vad som hände

Det medicinska samfundet har hanterat beroende av opioidbaserad smärtstillande medicin för över 150 år. Det är inte en ny fråga. Det har bara varit de senaste åren att graden av missbruk har nått krisproportioner. I 2016 ensam krävde opioidöverdos 42,000-liv - mer än antalet förlorade för bröstcancer. Lagstiftare på både federala och statliga nivåer har börjat erkänna problemet, och rättsliga åtgärder mot opioidtillverkare går framåt, men detta har bara bromsat trenden. Opioidmissbrukskrisen har pågått årtionden, och det finns inga snabba, enkla lösningar.

Historien om opium kan spåras tillbaka över fem årtusenden. Arkeologer har funnit bevis på opiumkultivering i dagens Irak, som går tillbaka till ungefär 3400 BCE. Sumererna som bebodde regionen vid den tiden kände till opiumvalmogen som "glädjeplanten". Odling av opium sprid från Sumer till Egypten och Central Asien och Indien, så småningom hittade sin väg till Kina, eftersom dess egenskaper blev kända och efterfrågan på produkten växte.

Den moderna historien om opium börjar i 17th Århundradet Europa när läkare började administrera opium till patienter för att hjälpa till att lindra smärta. Men även om smärtlindring har varit en medicinsk fråga sedan urminnes tider förstods det mycket lite. Det fanns också filosofiska problem och attityder som verkade udda, och till och med grymma enligt moderna normer. I en 2003 artikel, "A Capsule History of Pain Management," UCLA medicinsk historiker Marcia Meldrum skriver: "[Läkare] tillät det vid behov, för att lindra onda humör ... läkaren värderade smärta som ett symptom, ett tecken på patientens vitalitet, av receptets effektivitet."

Av 1830s producerades morfin, ett derivat av opium, i USA och blev en standardbehandling för skada såväl som kronisk smärta. Den första användningen av morfin på slagfältet var under amerikanska inbördeskriget och ett betydande antal sårade soldater blev beroende av detta. Det hjälpte inte att ett överflöd av över-the-counter produkter som innehöll opiumderivat var tillgängliga på apotek under hela den sena 19th Århundrade. Sedan började ett tyskt läkemedelsföretag, Bayer, i 1898 att tillverka en ny, kraftfullare opiat. Huntat som ett "underdrog drog", heroin var lite förstådd. Det var emellertid lätt tillgängligt som en form av hostmedicin såväl som en smärtstillande.

Genom 1914 ledde växande oro över opioidmissbruk till passage av Harrison Narcotics Tax Act, vilket innebar branta skatter på tillverkning, import och försäljning av opiater. Vid de tidiga 1920: erna upptäckte läkemedelsverket slutligen farorna med opiatmissbruk. Av 1924 var tillverkningen och försäljningen av heroin i USA olaglig.

Under de kommande sjuttio åren var läkare ovilliga att ordinera opioidbaserade läkemedel för smärta, vända sig till alternativ så mycket som möjligt och förskriva opiater endast som en sista utväg. Saker började förändras i 1970s med introduktionen av Vicodin och Percocet. I 1980 publicerade Dr. Hershel Jick och hans utbildningsassistent, Jane Porter, ett kort brev i New England Journal of Medicine. Brevet beskrev deras observationer av nästan 12,000-patienter som fått opiatbaserade läkemedel för smärtlindring, där de noterade att endast fyra av patienterna hade blivit beroende. De drog slutsatsen att "trots utbredd användning av narkotika på sjukhus, är utvecklingen av missbruk sällsynt hos medicinska patienter utan historia om missbruk".

Bokstaven var en spelväxlare. Under det närmaste kvartalet talade läkemedelsföretag, liksom medlemmar i det medicinska samhället, "Porter-Jick Letter" som "bevis" att farorna med opioidberoende var minimala. Enligt en ny analys av kanadensiska forskare har Porter & Jick-brevet citerats långt över 600 gånger sedan dess första publicering som bevis för att opioider inte är beroendeframkallande.

Dessa citat har gjorts av forskare och marknadsförare som inte noterar att: (i) brevet gjorde inte utgör klinisk forskning, och (ii) observationerna var av sjukhuspatienter som tog opioidrecept under noggrann medicinsk övervakning. De som gjorde analysen av dessa citat "tror att det här citationsmönstret bidrog till den nordamerikanska opioidkrisen genom att hjälpa till att forma en berättelse som förskjutna förskrivarens oro över risken för missbruk i samband med långvarig opioidbehandling."

Vid mitten av 1990 var skadorna gjort. I 1996 vann Perdue Pharma godkännande för en ny kraftfull opioidmedicin som kallas OxyContin. Under de närmaste åren, en aggressiv marknadsföringskampanj resulterade i en exponentiell tillväxt i antalet OxyContin-recept som skrivits. I 2007 var emellertid Perdue-cheferna skyldiga att missmärka produkten och minimera missbruksrisken. Företaget slutade betala en uppgörelse till den amerikanska regeringen i summan av $ 635 miljoner.

Idag erkänns receptbelagda opioider som den sanna "inkörsdrog. "Olika stater har antagit lagstiftning till begränsa mängden opioidmedicinering en patient kan ta emot, medan Purdue - förmodligen en av de främsta synderna i att skapa den nuvarande krisen - har meddelat ett slut på opioidmarknadsföring och har sänkt sin läkare säljare med 50 procent.

Tyvärr kommer skadorna som gjorts av nästan fyra decennier av felaktigt information och företagets girighet inte att återvändas när som helst snart.