IVC-filterrättegångar: Bard vinner en av två, Cook hit med miljon dollar dom | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

IVC-filterrättsliga förfaranden: Bard vinner en av två, kocken träffas med miljondollar

Pågående tvister mot sämre vena cava (IVC) Filter har haft blandade resultat hittills i år. I mars, den första bellwether-försöket slutade i en dom för käranden. En jury i Phoenix Arizona beställde medicinsk apparat tillverkare CR Bard att betala totalt $ 3.6 miljoner till en kvinna vars IVC bröt och migrerade till hennes hjärta. Priset inkluderade $ 1.6 miljoner i kompensationsskador och $ 2 miljoner i straffskador.

Bard dominerade dock i Round Two tidigare denna månad. Fallet involverade en Georgia kvinna som hade en Eclipse IVC filter implanteras i 2010. Fem år senare började hon ha huvudvärk och ovanlig smärta i armen. En medicinsk skanning avslöjade att enheten hade brutit och en skärm hade blivit inlagd i höger lungartären. Läkare kunde inte ta bort det fragmentet, och det fortsätter att vara en potentiellt dödlig risk. Likväl bestämde juryn att Bard hade "adekvat varnat" läkare om möjliga risker och komplikationer vid användning av enheten.

Resultatet för Cook Medical har blandats på liknande sätt. I november 2017 vann företaget sitt första bellwether-försök. En andra rättegång i mars i år slutade i en summarisk dom för svaranden. I slutet av förra månaden beställdes Cook Medical att betala $ 1.2 miljoner till en 35-årig brandman från Texas som genomgått en laparotomi för att få hans Välj IVC-filter tog bort.

Cook har hävdat att enheten enkelt kunde återvinnas. Emellertid hade kärandens enhet fallit ur sin plats, perforerade artären och pressade mot hans ryggrad. Två tidigare försök att ta bort enheten hade misslyckats. Ägandens advokat hävdade att Cook var medveten om perforeringsproblemet innan man sökte FDA-godkännande och pekade på oberoende studier som visade att Celect IVC-filtret hade en perforeringshastighet på nästan 80-procent. Dessa studier motsätter sig Cooks egna påståenden om ingen risk för perforering när den lämnades in 510 (k) Clearance ansökan i 2008.

IVC-filter utformades som ett alternativ till antikoagulantia, eftersom vissa patienter inte kan tolerera sådana mediciner. De sätts in i den sämre vena cava, den primära artären som leder från underkroppen till hjärtat och lungorna, och är utformade för att fälla blodproppar som kan orsaka emboli, vilket leder till hjärtstopp eller stroke.

IVC-filter är avsedda för tillfällig användning. FDA rekommenderar att de tas bort senast 54 dagar efter att de har implanterats. Dessa enheter har dock varit kända för att komma lös och migrera till andra delar av kroppen såväl som fragment helt och hållet; Små metallskärningar sätts in i artärväggar och till och med inre organ som orsakar allvarliga och till och med dödliga komplikationer.

Från och med förra månaden fanns det totalt 8,023-rättegångar i väntan på de två största tillverkarna av IVC-filter. Fall mot Bard har konsoliderats i Arizona, medan de mot Cook hörs i Indiana.