De tilltalade i opioida tvister måste producera två årtionden av register, domstolsregler | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Svarande i opioidprocesser måste producera två decennier av rekord, domstolsregler

I en stor seger för käranden i Nationella receptbelagda Opiate litigation (MDL #2804) denna förra veckan beordrade domstolen att svarandena måste lämna register som går tillbaka till 1995.

Denna dom gäller ett stort tvistemål mellan rättegångarna i tre bellwether fall som arkiveras av Ohio städerna Cleveland, Lorain och Parma. Det var "... det svåraste av de frågor som behandlas i denna upptäcktsregering", enligt särskild mästare David Cohen, som utfärde dom. Cohen utsågs till ledamot av domare Aaron Polster.

Kärandens begäran om register som går tillbaka över två decennier möttes av avsevärt motstånd från försvaret. Läkemedelsproducenterna, som inkluderar Actavis Phama, Johnson & Johnson dotterbolag Janssen Pharmaceuticals, Purdue och Teva, var inte överens om hur långt tillbaka rekorden ska gå. Under tiden gick de ”stora tre” läkemedelsdistributörerna - Amerisouce Bergen, Cardinal Health och McKesson - överens om att producera poster som går tillbaka till 2013.

Detta var oacceptabelt för kärandena, som ville etablera en grundlinje för att utvärdera omfattningen av opioidberoendekrisen. För detta ändamål valdes år 1995. Detta var året innan oxycodon vann FDA-godkännande. Vid den tiden erkände läkarutbildningen riskerna med oxykodon, vilket hade varit i kliniska prövningar i två år.

Ändå, Purdue Pharma (även en namngiven svarande i den nuvarande MDL) fortsatte att marknadsföra oxikodon som ett "säkert alternativ"Till kombinationen opioida läkemedel som Percocet och Vicodin. Inom ett år efter oxycodons ankomst på apotekshyllor ökade antalet opioida recept som skrevs i USA med 11 miljoner.

Även om opioidberoende har varit ett problem för över 150-år, är det överens om att den nuvarande krisen började i mitten av 1990, med aggressiva kampanjer av läkemedelsföretag och lättillgänglighet genom distributörer och läkarkretsar "pill kvarnar". I sin dom skrev Cohen," Omfattningen av opioidkrisen kan endast bedömas mot förhållanden före krisen. "

Denna dom kommer som MDL, som hörs i US District Court för District of Northern Ohio, går in i sin aktiva rättegångsfasen.

Under domslutet måste läkemedelsproducenterna tillhandahålla register som går tillbaka till året innan lanseringen av en specifik opioidbaserad medicinering, inklusive marknadsförings- och marknadsföringsaktiviteter och informationsmaterial som ges till läkare.

Både tillverkare och distributörer kommer att behöva lämna register över alla transaktioner och rapporter om misstänkta order. Cohens avgörande gäller också försäljningen av generiska versioner, vilket försvarsadvokaten hävdade inte var tillräckligt stor för att bli bevisad. Ett argument som Cohen skriver är "helt enkelt ohållbart", som "påståendena uppenbarligen också stöder påståenden som är förknippade med tillverkningen, försäljningen och distribution av generiska läkemedel. "

Regeringen mildrar belastningen på försvaret genom att begränsa den geografiska omfattningen av den information som krävs. Initialt önskade sökandena uppgifter för hela landet. Cohens dom begränsar det till Florida, Georgia, Illinois, Kentucky, Ohio, Pennsylvania och West Virginia. Detta kommer också att göra det möjligt för käranden att testa teorier om epidemins migrering.

I en relaterad berättelse utfärdade domare Polster en order i juni 27 som kräver att läkemedelsförvaltningen ska ge ytterligare uppgifter om opioidfördelning mellan 2006 och 2014. DEA, läkemedelsföretag och distributörer hävdade starkt emot det, och hävdar att en sådan åtgärd skulle kunna äventyra förhållandet mellan läkemedelsföretag och DEA ​​och kan avslöja information som kan användas av brottslingar för att stjäla stora opioidbeställningar.

Bellwether-försöken är planerade att börja i mars i 2019.