Oförtärliga medicinska bildskärmar: en hal sluttning? En professor i sociologi väcker några alarmerande frågor Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Instigningsbara medicinska monitorer: En slipig sluttning? En sociologiprofessor lyfter upp några oroväckande frågor

Förra året, Otsuka Pharmaceutical Company inlämnad en ny drogansökan med FDA för en ny form av Abilify, en anti-psykotisk medicin som för närvarande är i centrum för hundratals rättssaker - och tappade precis sitt patentskydd 2016. Känd som Abilify MyCite, denna "nya och förbättrade" produkt gavs FDA godkännande i november 2017. Den "nya" Abilify innehåller världens första instabila sensor, tillverkad av Proteus Digital Health. Bland annat kontrollerar denna instabila sensorn patientens "vidhäftning" så att en förskrivningsläkare kan vara säker på att patienten tar medicinen som föreskrivet.

Är det här en bra idé? I en nyligen publicerad publicerad i Avlyssningen, sociologi professor Anthony Ryan Hatch väcker några mycket oroliga - och giltiga - oro över hela frågan om digital medicin. Betydligt reproducerades professor Hatchs stycke i Epoch Times, en höger lutande, mycket konservativ, pro-business webbplats. Hatch skriver:

"Jag är oroad över bildandet av nya läkemedel som förbättras digitalt för att överensstämma med företagens vinstmotiv och hälso- och läkemedelsföretagens direktiv ... det faktum att läkemedlet är Abilify, vilket är föreskrivet för personer som upplever allvarlig psykisk oro, bör ge upphov till många etiska röda flaggor. "

Han beskriver den nya formen av Abilify som en "killer app" - som i grund och botten är en ny programvara som marknadsförs som "oumbärlig" för att locka konsumenterna till att köpa de "senaste och bästa" tekniska gadgetsna. Hatch är rädd för att en sådan ansökan innebär att vårdindustrins primära motivation för att använda sådan teknik kommer att vara att maximera vinsten, oavsett om patienterna har nytta eller inte ens skadas.

Med tanke på historien och beteendet hos den amerikanska hälsovårdsindustrin är Hatchs oro giltiga. Faktum är, på dess företagswebbplats, Proteus Digital Health har ett uttalande från framstående psykiatriska proffs, som kallar Ability MyCite "ett innovativt sätt" för läkare och patienter och deras familjer att kommunicera och försäkra sig om att en behandlingssätt följs. En reklamfilm (som sedan dess har tagits ner från webben) presenterar också den nya produkten som "revolutionerande", kombinerar "både objektiv och självrapporterad data."

Hatch pekar på att patientens vidhäftning eller överensstämmelse med läkares order är "i grunden ett socialt och inte ett medicinskt problem" - och en som ingen teknik som Abilify MyCite inte kommer att kunna erbjuda en lösning på. I ett alltmer humaniserat samhälle och kultur, där människor i allt större utsträckning ersätts av maskiner och "virtuella assistenter", är det osannolikt att det inte är sannolikt att man säkerställer att instruktioner följs och att det inte hjälper till att minska den faktiska ansikte mot ansikte läkare förstår varför en patient inte följer hans eller hennes behandling. Detta gäller särskilt för psykiska patienter.

Hatch avslutar sin redaktionella genom att varna att tekniken inte är en ersättning för de mänskliga vårdgivarna som ansvarar för en psykisk patients behandling och välbefinnande - och att vi borde vara ytterst försiktiga med Big Pharmas övertagande av vad traditionellt varit läkarnas roll, sjuksköterskor och andra medicinsk personal.

Slutresultatet kan vara a mardröm ur dystopisk science fiction.