Atrium C-QUR Mesh: Är fiskoljebeläggningen en del av problemet? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Atrium C-QUR Mesh: Är Fish Oil Coating Part of the Problem?

Kirurgiska nätaggregat används för att reparera förhållanden som bäckenorgans prolaps och bråck har blivit involverade i tusentals patientskador. Från och med juni 2018, mer än 50,000 rättegångar har lämnats in mot tillverkare av hernia mesh. Ett av dessa företag är Atrium Medical, som förvärvades av Getinge AB, ett globalt medicinskt teknologikonglomerat baserat i Sverige.

Åtgärdsrätten vid rättssaken mot Atrium är dess C-QUR Mesh, som enligt bolagets hemsida används för "bråckreparation, bröstväggsrekonstruktion, traumatiska eller kirurgiska sår och andra fasciala kirurgiska ingreppsprocedurer som kräver förstärkning med ett icke-absorberbart stödmaterial". Den viktigaste försäljningsstället är en speciell beläggning, tillverkad av en "helt naturlig Omega 3 gelbeläggning "- med andra ord, fiskolja, som liknar näringstillskott som säljs i många livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer.

Enligt kärandens advokater är den fiskoljebeläggningen en betydande del av problemet.

Atrium säger att Omega 3 som används för att belägga C-QUR-masken är "härrörande från högrenad, föroreningsfri farmaceutisk kvalitet fiskolja". Bakgrunden till detta är att fiskolja har antiinflammatoriska egenskaper. En undersökning publicerades i 2016 in BioMed Central Surgery rapporterade en "granulomreaktion"Hos en 61-årig patient som hade genomgått laparoskopisk operation med det aktuella nätet.

Granulomreaktionen är ett autoimmunsvar som utlöses när kroppsskydd uppfattar en främmande kropp. Med andra ord är det en inflammatorisk reaktion - vilket är exakt C-QUR-masken var tänkt utformad för att förhindra. En annan rapport, arkiverad med FDA: s MAUDE-databasere i 2011, beskriver en patient som hade en allvarlig reaktion på produkten, vilket gav honom permanent invaliditet och lider av kronisk smärta.

Atrium fortsätter att stå för säkerheten för sin produkt, som skyller patientskador på kirurgfel. Enligt en berättelse från New Hampshire Business Review, kärandens advokat har anklagat Atrium för "upptäcktsmissbruk", som hävdar att svaranden håller kvar dokument, engagerar sig i stalling taktik och använder Sveriges privatlivsregler för att undvika överensstämmelse.

På försvarssidan anklagar advokaterna förklagandena för trakasserier och hävdar att deras förfrågningar är "alltför breda". Specifikt hävdar moderbolaget Getlinge att det inte bär något ansvar för skador som orsakas av Atrium-produkter. Advokater för kärandena försöker få fram handlingar i samband med Getedsels förvärv av Atrium, som ägde rum i 2011, för att fastställa huruvida dess anspråk är giltigt.

Atrium Medical, som upprätthåller en tillverkningsanläggning i Merrimack, New Hampshire och sysselsätter 600-invånare, är målet för flerdistriktstvister före US District Domare Landya McCafferty. Förutsatt att parterna inte når en lösning, är den första rättegången planerad att börja i februari, 2020.