"Förespråkar för missbruk": Purdue pressade läkare att ordinera opioider - och mer | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

"Förespråka för missbruk": Purdue-skötna läkare för att förskriva opioider - och mer

Opioid-tillverkaren Purdue Pharma förlorade en juridisk kamp i Tennessee nyligen när statsadvokatens kansli avslöjade stämning arkiverad detta förra maj. Dessa journaler, som advokater för läkemedelsmakaren kämpade för att hålla sig hemliga, avslöjade att Purdue engagerade sig i en mängd olika bedrägliga och dubbelaktiga åtgärder för att öka försäljningen av OxyContin (oxikodon). Dessa taktik fortsatte även efter att företaget gjort en formellt avtal att det skulle upphöra och avstå från aggressiv marknadsföring av dess högt beroendeframkallande opioidmedicinering.

Initialt Purdue hävdade att alla handlingar och uppgifter som ingår i rättegången som inlämnades i maj 15 innehöll "mycket konfidentiell, proprietär eller affärshemlig information". Tennessee Coalition för öppen regering (TCOG), tillsammans med Knoxville News Sentinel, lämnade egna anmärkningar för att öppna hela klagomålet för offentlig granskning. I juli 5 backade Purdue advokater ned. Vad de rekord som avslöjade var en systematisk insats för Purdues del att maximera försäljningen av OxyContin på något sätt - inklusive högtrycksförsäljningstaktik, vilseledande "advocacy" -program, aggressiv lobbying i statshuvudet och direkt bedrägeri.

Purdues "shock troops" var deras försäljningspersonal som dagligen överskred 100 telefonsamtal till läkare över Volontärstaten för att övertyga dem om att ordinera OxyContin vid varje tillfälle, i längre perioder och vid potentiellt dödliga doser. Samtidigt ljög de till läkare och allmänheten om farorna med missbruk.

Företaget hävdade offentligt att långvarig opioidanvändning inte var faktiskt beroendeframkallande men orsakade vad de kallade "pseudo-beroendeframkallande" syndrom. Purdue gick så långt som att etablera "förespråksgrupper" riktade mot sårbara patientpopulationer som veteraner och äldre. Dessa bedrägliga taktik omfattade skriftlig litteratur, online video presentationer och sociala medier kampanjer. Syftet var att övertyga människor om att regelbunden och kontinuerlig användning av opioider skulle leda till en bättre livskvalitet, särskilt Purdues egen OxyContin, som företaget hävdade var överlägsen konkurrerande produkter.

Den farmaceutiska jätten utnyttjade också lobbyister till statshuset i Nashville, vilket pressade Tennessee lagstiftare att passera lagstiftning som verkligen skulle kräver läkare att ordinera opioider om patienten krävde det.

TCOGs verkställande direktör Deborah Fisher var nöjd med den senaste utvecklingen i saken. "Ett företag borde inte kunna använda" affärshemligheter "som ett sätt att dölja hur de bröt lagen", sa hon till Vakt. Hon varnade dock: "Det är inte över ännu, och vi kommer att fortsätta att titta på denna rättegång framåt för alla andra ansträngningar som företaget har att dölja för allmänheten vad som hände."

Tennessee är en av sex stater som har lämnat in klagomål mot Purdue och påstod att företaget använde "orättvisa och bedrägliga handelspraxis" för att driva produkten på så många människor som möjligt utan hänsyn till konsekvenserna för människors hälsa. Andra stater som suverar det Connecticutbaserade läkemedelsföretaget inkluderar Florida, Nevada, North Carolina, North Dakota och Texas.