Gadolinium MR-återkallelser och förgiftning: är kelering en behandlingslösning? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Gadolinium MR-återkallelser och förgiftning: är kelering en behandlingslösning?

Några offer för Nephrogenic System Fibrosis på grund av gadolinium toxicitet vänder sig till chelation i hopp om att befria sina kroppar av den giftiga tungmetallen. Bland dem: Gena Norris, hustru till den populära filmstjärnan Chuck Norris, som väckte talan i Kalifornien förra året mot tre tillverkare av gadoliniumbaserade kontrastmedel (GABA). 

Gena Norris injicerades med en GABA som förberedelse för en rutinmässig MR-undersökning och har sedan dess drabbats av de försvagande biverkningarna. Hon har genomgått kelationsbehandlingar för att ta bort gadolinium från sitt system. Andra offer för gadoliniumförgiftning har också undersökt denna behandling. 

Vad är chelation? Är det effektivt?

Kelationsbehandling är från mitten av 1930-talet. Det innebär användning av en förening som kallas etylendiamintetraättiksyra eller EDTA. Ursprungligen utvecklades denna kemikalie som en ersättning för citronsyra som användes för att ta bort mineraler från vatten. Men under andra världskriget upptäckte forskare att EDTA också var en effektiv behandling för blyförgiftning. 

Senare noterade en amerikansk marinläkare att patienter som hade behandlats med EDTA för blyförgiftning och drabbats av angina (otillräckligt blodflöde till hjärtat) upplevde förbättringar i deras symtom. En vetenskaplig granskning 1997 fann dock inga bevis för kelations effektivitet som en behandling för kranskärlssjukdom.

Chelation är fortfarande en förstklassig behandling för giftig tungmetallförgiftning från bly, järn, kvicksilver, uran och plutonium samt arsenik. Ett speciellt läkemedel administreras antingen intravenöst eller genom en injektion i muskelvävnader. Kelateringsmedlet binder till tungmetallmolekyler i blodomloppet. De utsöndras sedan normalt. På grund av de inneboende riskerna måste läkare som administrerar kelaterapi ha särskild utbildning och vara mycket försiktiga.

Kelationsbehandling för något annat syfte än behandling av ovannämnda tillstånd godkänns inte av FDA. På grund av detta har Norrises varit tvungna att söka behandlingen genom alternativa källor. Det är också extremt dyrt. Enligt deras klagomål har Norrises spenderat nästan 2 miljoner dollar för kelationsbehandlingar.

Hur bra har det fungerat? En oidentifierad patient rapporter med blandade resultat. Sex veckor efter att ha genomgått kelationsbehandling hade nivåerna av gadolinium i hans system sjunkit avsevärt. Tre månader senare hade dessa nivåer dock stigit med 700 procent. 

Han säger att ingen som har genomgått kelationsbehandling för gadoliniumförgiftning har kunnat bli av med allt toxinet i kroppen, även om vissa rapporterar att de har lindrats från de värsta symtomen. En studie från 1998 visade att användning av kelaterande föreningar tog bort endast 75% av gadoliniumet från en patients kropp efter ett MR-förfarande.

Pågående chelationsbehandlingar kan kosta 25,000 10 USD per år eller mer. Oralt administrerade EDTA-tillskott finns tillgängliga från flera online-leverantörer. Även om dessa är mycket billigare (cirka $ XNUMX per flaska) har dessa kosttillskott inte varit föremål för vetenskapliga studier, och de är inte godkända av FDA.

Slutsats: Kelatbehandling kan erbjuda tillfällig lättnad, men det är inte en tillförlitlig behandling.