Mer förorening upptäcktes i återkallad Valsartan Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Mer förorening upptäckt i återkallad valsartan

För bara några månader sedan, myndigheternas hälsovårdsmyndigheter i Europa och USA utfärdade återkallelser för blodtrycksmedicinering valsartan över oro för förekomst av en cancerframkallande industriell kemikalie som kallas N-nitrosodimetylamin (NDMA). 

Den senaste veckan, Danska forskare erbjöd begränsad försäkran om cancerriskerna med NDMA-smittat valsartan. Men på torsdag tillkännagav US Food and Drug Administration upptäckten av en annan kemisk förorening. 

På September 13th, regleringsorganet meddelade att tre massor av valsartanhaltiga läkemedel gjorda av Torrent Pharmaceuticals befanns innehålla N-nitrosodietylamin (NDEA). Båda kemikalierna klassificeras som nitrosaminer, en grupp organiska föreningar som uppstår som resultat högkokt matlagning, tillverkning av latex och andra industriella processer.

Du har nu möjlighet cancerframkallande av NDMA hos människor är inte 100% säkert. Även om det är känt (och används) för att orsaka cancer hos laboratoriedjur för forskningsändamål, klassificerar EPA det som ett "troligt humant cancerframkallande ämne." Det är ändå extremt giftigt, särskilt för levern, där exponering kan leda till fibros. 

Låga nivåer av NDMA finns i rökt eller härdat kött och kan uppstå som ett resultat av högtemperaturlagningsmetoder. NDMA är en industriell biprodukt från tillverkningen av vissa bekämpningsmedel och gummi samt fiskbehandling. Det är också anställt vid produktion av flytande raketbränsle.

NDEA förekommer i tobaksrök. Klassificeras som en grupp 2A-cancerframkallande av Världshälsoorganisationen Internationella byrån för cancerforskning (IARC), denna kemikalie är mutagen, vilket innebär att exponering kan resultera i genetiska förändringar (dvs. DNA). Sådana mutationer kan resultera i bildandet av maligna tumörer samt påverka reproduktionssystemet.

I den nyligen genomförda studien som publicerades i British Medical Journal, den danska forskargruppen tittade på totalt 5,150-patienter åldras 40 eller över som inte hade någon cancerhistoria och hade tagit valsartan under en period som varar i genomsnitt ca 4-1 / 2 år. Bland deltagare i studien som inte hade blivit utsatta för NDMA fanns 104 fall av cancer. Men bland dem som hade smittat valsartan hade 198 utvecklat cancer.

Forskarna drog slutsatsen att "resultaten inte medför en tydligt ökad kortsiktig total risk för cancer hos användare av valsartan som är förorenad med NDMA." Men de varnade för att "osäkerhet kvarstår om enskilda cancerutfall, och studier med längre uppföljning behövs att bedöma långvarig cancerrisk. "

Det förorenade valsartan härstammar från en läkemedelsproducent som kallas Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, som ligger i Linhai. Föroreningen är från omkring 2012 och verkar vara kopplad till en förändring i tillverkningsprocessen som gjordes vid den tiden. NDMA anses vara en av de mest potenta cancerframkallande ämnena som är kända. Med tanke på att NDEA är en komponent i cigarettrök är FDA: s senaste upptäckt av kemikaliens närvaro i valsartan inte lugnande, trots slutsatserna i den danska studien.

Det bör noteras att inte alla versioner av valsartan har visat sig besvikna med NDMA, och hittills verkar bara valsartanmedicin som kommer från Torrent Pharamceuticals innehålla NDEA. FDA håller regelbundet uppdaterade listor av vilka valsartanprodukter har återkallats och vilka inte har.