Storbritanniens hälsosekreterare tillkännager tillfälligt förbud mot reparationer av bäckennät - men användning av bråcknät fortsätter | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Storbritanniens hälsosekreterare tillkännager tillfälligt förbud mot reparation av pälsplattor - men användning av brokväxel fortsätter

Förra månaden var dödsfallet till en 75-årig kvinna i Loanhead, Skottland, officiellt hänförd till det kirurgiska nätet som hade använts för att reparera henne bäckenorgans prolaps (Pop). Det är första gången som kirurgiskt nät har listats på ett officiellt dödsintyg som en ”underliggande orsak”. 

Eileen Baxters bortgång inledde en utredning av den skotska regeringen och har i slutändan resulterat i ett moratorium för kirurgiska nätprocedurer för behandling av PoP. Förbudet var meddelade förra veckan av Skottlands hälsosekreterare Jeane Freeman. I sitt meddelande meddelade Freeman att hon

"... frågade den överordnade läkaren att instruera hälso-styrelser att omedelbart stoppa användningen av transvaginalt nät helt och hållet i fall av både bäckenorgans prolaps och stressininkontinens i avvaktan på genomförandet av ett nytt protokoll för begränsad användning som säkerställer att förfarandena utförs endast under de mest exceptionella omständigheterna och underkastas en robust process för godkännande och fullt informerat samtycke. " 

Användningen av kirurgiskt nät för bråckreparationer ingick inte i moratoriet. Men berättade Freeman BBC News att "... det här är områden vi fortsätter att hålla om."

Reaktionerna på Freemans tillkännagivande har varierat. Många anser att användningen av kirurgiskt nät bör förbjudas helt - och att förbudet bör vara permanent. En av dem är den avlidne Eileen Baxters son Mark. han berättade för en lokal tidning: "Den bakomliggande orsaken till min mammas död var nätet, det var det som skar genom tarmen, det var det som orsakade skadorna - detta meddelande tar inte upp det." Han tillade: "Min förståelse är att det är produkten som orsakar skadan, och det är barbariskt att de använder det här materialet i första hand."

En aktivistgrupp, Scottish Survivors, dela Mark Baxters oro. Representanter för organisationen uttryckte sin besvikelse över att användningen av broknät kommer att fortsätta. När organisationen först framställde en begäran om det brittiska parlamentet hade alla dess få medlemmar genomgått reparationer av bäckennätet. Idag inkluderar dock deras antal män och kvinnor som lider av bråcknätskomplikationer. En talesman för gruppen sa: "Om vi ​​gjorde vår framställning igen skulle vi utvidga den och vi skulle inkludera alla nät [patienter]."

På andra sidan världen, Australiska kirurger fortsätter att försvara användningen av broknätet och hävdar att komplikationer från proceduren är relativt sällsynta. Dr. Kellee Slater, som är ordförande för Australiens styrelse för allmän kirurgi, anser att det är det bästa alternativet för bråckreparation. ”Komplikationerna med nät är i storleksordningen 5 procent, och alla patienter varnas för det innan nätet sätts in”, säger hon och tillägger att fördelarna uppväger riskerna. Icke desto mindre rapporterar ett växande antal australier som har genomgått kirurgiska reparationer med bråcknät fruktansvärt lidande av postoperativa tillstånd som inkluderar tarmblockering, dysfunktion i urinblåsan och svår kronisk smärta.

I USA finns det för närvarande 54,000 rättegångar i väntan på bråcknät tillverkare av patienter som har lidit allvarliga skador som följd av operation med produkten.