Gadoliniumbaserade kontrastmedel: Vad de är, deras effekter och behandlingar Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Gadoliniumbaserade kontrastmedel: Vad de är, deras effekter och behandlingar

Gadolinium är en "sällsynt jordartsmetall" eller a lantanid. Den används i supraledare, katalysatorer, lasrar och högflödesmagneter. Egenskaperna hos gadolinium har gjort det särskilt användbart inom medicinsk bildteknik. 

Gadolinium "lugnar" väsentligen väteatomerna i vattnet i kroppsvävnader. Annars magnetiseras väteatomer av strålningen som används i röntgenstrålar och MRI, vilket gör det svårt att få en tydlig bild.

Först identifierad i 1880 av schweizisk kemist Charles Galissard de Marignac är gadolinium i vattenlöslig form normalt ganska giftigt. Denna toxicitet kan mildras genom processen av kelering, vilket gör att gadoliniummolekyler binder till ett kemiskt medel som sedan gör det möjligt att utsöndras genom njurarna. Detta var en anledning till att tillverkare av gadoliniumbaserade kontrastmedel (GBCA) hävdade att så länge en patient hade hälsosam njurfunktion fanns det liten risk för gadoliniumtoxicitet.

Det har nu visat sig att även patienter med fungerande njurar har stor risk för gadoliniumförgiftning.

Olika typer av GCBAs

GCBAs finns i två varianter: linjär och makrocyklisk. Makrolytiska GCBA är mindre giftiga än linjära eftersom molekylerna förblir intakta. Detta gör kelering mer effektiv när det gäller att ta bort ämnet genom njurarna.

Tillverkare har hävdat att linjära GBCA elimineras från kroppen mycket snabbare, med en halveringstid på högst två timmar. Med andra ord, den tid som krävs för hälften av en viss mängd av ett element att sönderfalla eller lämna vävnaderna. Linjära GBCA är dock mycket mindre stabila än den makrocykliska formen. Detta innebär att mer gadolinium släpps ut i blodomloppet och vävnaderna, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att ta bort det.

Du har nu möjlighet Europeiska läkemedelsmyndigheten för närvarande förbjuder användningen av linjära GCBA. Två tillverkare av linjär GCBA har frivilligt upphört med att marknadsföra sina produkter förra året.

Hälsoeffekter

Forskare har bestämt att gadolinium stör det mänskliga fysiologin processerar och använder kalcium. A Japansk studie offentliggjordes i Journal of Dermatological Science i april fann 2011 en stark association mellan gadolinium och "onormal förkalkning" i hudceller som genererar bindväv och gör att skadad hud kan läka. 

Denna förkalkning leder till utvecklingen av nefrogen systemisk fibros (NSF), vilket resulterar i härdning av huden och sammandragning av lederna. Så småningom sprider detta tillstånd sig till benen och inre organ, inklusive hjärnan. Patienter som lider av NSF upplever kronisk huvudvärk, ben- och ledvärk och grumlig mental skärpa. Flera stämningar har lämnats in på grund av dessa biverkningar.

Behandling och prognos

Behandlingar är tillgängliga om gadolinium toxicitet fångas tidigt. Chelation, administrering av ämnen som binder till tungmetaller och gör att de kan utsöndras genom urinen, har använts hos patienter med blandade resultat. Hittills har inget kelationsförfarande lyckats ta bort 100 procent av gadoliniumtoxiciteten. Dessutom kan kelering också beröva vävnader vitala näringsämnen, såsom kalcium och zink.

Andra terapier som har testats inkluderar hudterapier som bastur och Epsom saltbad. I slutändan, även om dessa kan ge tillfällig lindring från symtom, botar de inte sjukdomen.