Protonpumpshämmare och järnbrist | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Protonpumpinhibitorer och järnbrist

Australiska forskare publicerade nyligen en studie som har funnit en länk mellan användningen av protonpumpshämmare (PPI) och järnbrist. När järnnivåer i kroppen är otillräckliga kan det leda till det anemi, ett tillstånd där mängden hemoglobin (röda blodkroppar) sjunker till farligt låga nivåer. Obehandlad, anemi sätter överbelastning på hjärtmuskeln, orsakar brist på syre och leder till allvarliga organskador. I extrema fall kan det vara dödligt.

Studien, som publiceras i Journal of Internal Medicine detta i augusti, fann att vanligt använda PPI som Prilosec och Nexium kan förhindra att kroppen absorberar järn, ett nödvändigt näringsämne som finns i livsmedel som lövgrönsaker, torkad frukt och korsväxtgrönsaker (broccoli, kål och blomkål). Anledningen är direkt knuten till varför människor använder sådana mediciner i första hand - att hämma magsyraproduktionen. Det visar sig att syra är nödvändigt för järnintag.

PPI, i både receptbelagda och over-the-counter-versioner, indikeras för gastroesofageal reflux, allmänt känd som halsbränna. De ordineras också för peptiska sår. Används ibland, dessa läkemedel utgör en relativt liten risk; Men när de tas över långa perioder kan de få en rad allvarliga biverkningar. Dessa inkluderar en förhöjd risk för stroke på grund av artärskada, njursjukdom, accelererad åldrande och demens, vätskansamling i bukhålan (ascites), osteoporos, lunginflammation, kolit och till och med magkreft.

Leadforskare En Duy Tran från University of Melbourne säger, "Oavsett om PPI-användning leder till järnbrist har länge varit oavslutande." Tyvärr senaste riktlinjerna för behandling av gastroesofagealt återflöde är nu fem år gamla och innehåller inte information om järnbrist hos patienter som tar PPI regelbundet. Förra året American Gastroenterological Association etablerade bästa praxis om riskerna och fördelarna med långvarig behandling med PPI. Dessa metoder behandlar emellertid inte problemet med järnbrist hos sådana patienter. Experter har även sagt att screening av dessa patienter för järnbrist har "ingen beprövad nytta".

Det verkar också vara brist på förståelse för förhållandet mellan PPI-dosering och patientrespons, enligt Tran. Dos-respons-förhållandet är ett mått på patientens svar på olika mängder till en medicinering. Den australiska studien, som baserades på data från över 50,000-patienter, fann att de som tog 20-milligram eller mer i över tolv månader hade den högsta risken att utveckla järnbrist.

Tran säger, "Läkare tenderar att överpreskribera protonpumpshämmare och väger inte noggrant deras fördelar mot deras skador. Det är viktigt att öka medvetenheten om skadliga effekter [av PPIs]. "