Ett nytt IVC-filter implanteras framgångsrikt hos patienter: Kommer det att bli en förbättring? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Ett nytt IVC-filter är framgångsrikt implantat på patienter: kommer det att bli en förbättring?

Efter två års kliniska prövningar implanterades nyligen en ny typ av IVC-filter i ett antal patienter under "verkliga världen" på ett sjukhus i Arizona. Produkten kallas ”Sentry” och produceras av BTG Interventionsmedicin, ett företag baserat i Storbritannien.

Introducerad den här månaden vid Vascular Interventional Advances Conference i Las Vegas, har det nya IVC-filtret det som tillverkaren beskriver som en "unik biokonversionsfunktion", vilket gör att enheten inte behöver hämtas.

Liksom andra IVC-filter är BTG Sentry utformad för att skydda en patient mot den tillfälliga risken för emboli genom att fånga blodproppar som finns efter vissa typer av operation. Emellertid tillåter "biokonversions" -designen att anordningen förblir på plats. Enligt tillverkarna löser denna design många av de problem som har upplevts med traditionella typer av IVC-filter.

Enheten var ursprungligen utvecklad av Novate Medical, nu ett BTG-dotterbolag. Enligt a rapport publicerad på kardiologins webbplats TCTMD, är Sentry gjord av "en stabil ram plus filterarmar som hålls ihop av ett bioabsorberbart filament." Under en period av cirka åtta veckor bryts filamentet ner, vilket gör att armarna sugs tillbaka mot artärväggarna, lämnar artären klar och öppen. Enligt tillverkaren eliminerar detta risken för migrering och sprickbildning, vilket gör att hämtning inte behövs.

De kliniska prövningarna involverade 129-patienter som hade diagnostiserats med djup venetrombos eller var i riskzonen för emboli men kunde inte tolerera antikoagulanta läkemedel. Under ett år hade ingen av patienterna haft en emboli, och det fanns inga fall där enheten lutade, bröt eller migrerade. Glödtråden sönderdelades enligt avsikt i 96 procent av fallen.

Bortsett från det faktum att FDA godkännande beviljades genom kontroversiella 510 (k) Pre-Market Notification-processen, det har förekommit oro över det faktum att enheten är kvar i patienten. Dr Kush R. Desai, en biträdande professor i radiologi vid Feinberg School of Medicine, erkänner att den nya designen effektivt behandlar problemet med återhämtning och de allvarliga komplikationerna i samband med äldre typer av IVC-filter.

Men han säger att det fortfarande finns okända. Han berättade för TCTMD: "Du lämnar fortfarande ett permanent implantat i IVC. Människor tror att det inte är en stor sak, och det kan mycket väl inte vara, men vi vet bara inte. "Han tillade:" Jag tror att många människor ursprungligen trodde att det inte var en stor sak att lämna en återvinnbar filtrera på plats för alltid och vi vet nu att det inte är fallet. "

För närvarande genomgår BTC Sentry efterföljande studier efter marknadsföring.