De psykologiska effekterna av taxotere håravfall | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

De psykologiska effekterna av Taxotere håravfall

En av utmaningarna när det gäller att fastställa skadestånd i skadeståndsförfaranden sätter ett monetärt värde på immateriella förluster, såsom smärta och lidande, känslomässig nöd och ångest. Dessa anses vara "icke-ekonomiska skador" och faller under kategorin "mental ångest". Att sätta en dollar på känslomässig smärta är svår, men det är ändå en faktor som kan sänka livskvaliteten lika säkert som en förlamande skada.

Det finns vissa som tror att överlevande av bröstcancer som drabbats av irreversibel alopeci (håravfall) till följd av behandling med Taxotere helt enkelt borde vara tacksamma för att de lever och går vidare. Hår kan verkligen betyda lite för vissa människor. För de flesta av oss är vårt hår emellertid intimt sammanflätat med vår självkänsla (som den blomstrande hårstyling- och hårvårdsprodukterindustrin kan intyga).

Det är också väldigt mycket en kulturell sak. Vissa kan komma ihåg Gamla testamentets berättelse om Samson, som blev ångrad när Delilah avbröt sina "sju låser" av hår. I några indianska stammar skulle män aldrig klippa håret. Några samhällen krävde att kvinnor skulle binda upp sitt hår när de gifte sig, och jägare-samlare stammar skulle fläta håret på ett visst sätt. Det finns dussintals exempel från hela världen genom historien.

Det samtida västerländska samhället är inte annorlunda. I det bredare sammanhanget med kultur, historia och antropologi är det lättare att se hur den oväntade hårförlusten kan ha förödande känslomässiga och psykologiska effekter. Dessutom visar de senaste vetenskapliga bedömningarna detta.

I april 2001, den Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology publicerade en studie från Förenade kungariket där medlemmar av en alopeci-stödgrupp blev ombedda att slutföra en undersökning avsedd att mäta långsiktigt känslomässigt tillstånd. Forskarna fann att personer som förlorade håret till en sjukdom eller annan orsak som de inte hade kontroll över, var mer benägna att uppleva "förlust av självförtroende, lågt självkänsla och ökat självmedvetenhet".

2008, Psychooncology publicerade en översyn av litteraturen om hur alopeci påverkar cancerpatienter vad gäller livskvalitet. Forskarna fann att "Hårförlust konsekvent, rankad bland de mest besvärliga biverkningarna, beskrivs som störande", särskilt bland bröstcanceröverlevande. I 2011, en studie som visas i Journal of American Academy of Dermatology rekommenderade att "hudläkare bör ta itu med dessa psykosociala och livskvalitetsfrågor vid behandling av patienter med alopeci."

Bottom line är kemoterapi-relaterad alopeci-burk och har allvarliga effekter på psyken - och i fallet med Taxotere-offer kan dessa effekter vara livslängda.

Kvinnor som är käranden i nuvarande Taxotere rättstvister säger att om de hade vetat att det fanns en risk för permanent alopeci, kunde de ha valt en annan medicinering. Faktum är att de borde ha vetat, eftersom drugmaker Sanofi-Aventis säkert gjorde i 2005. Det året började företaget inklusive en varning om irreversibel alopeci på etiketter på produkten såld i Europa och Kanada - men utfärdade ingen sådan varning i USA tills 2015. Varför?

Svaret är långt ifrån klart, men skillnaden är att det amerikanska hälsovårdssystemet, till skillnad från dem i resten av världen, drivs till förmån och vinst för stora privata företag. Lägg till det faktum att FDA i allt högre grad har blivit sett för dessa privata intressen och du kan dra dina egna slutsatser.