Nationella säkerhetsrådet: Dödsfall vid överdosering av opioider överskrider nu trafikdödsfall Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Nationella säkerhetsrådet: Opioidöverdosdödsfall överskrider nu trafikolyckor

För första gången i USA: s historia är risken att dö från en opioidöverdos större än att döda i en trafikolycka. Opioider överskrider också glid- och fallhändelser, drunkning och brand som orsaker till oavsiktlig dödsfall. Dessutom gör endast 13-stater (inklusive District of Columbia) några framsteg när det gäller att hantera krisen. Denna information kommer från en analys av dödlighetstal från 2017, som utförs av Nationella säkerhetsrådet (NSC).

Epidemin har drabbat barn och ungdomar särskilt hårt, enligt en studie som publicerades i förra månaden i tidningen Pediatrik. Forskare fann att nästan 9,000-barn och ungdomar dog av opioidrelaterade orsaker mellan januari 1999 och december 2016.

Under nioårsperioden från 2004 till 2015 fördubblades sjukhusintagningar på grund av opioida överdoser nästan hos barn. Över hela linjen har 2017 varit det dödligaste året på rekord för dödsfall vid överdosering, med siffran som överstiger 70,000 (två tredjedelar relaterade till opioider).

De flesta av dessa dödsfall har bero på fentanyl, en exceptionellt kraftfull syntetisk opioid, varav de flesta tillverkades olagligt och smugglades in i USA från Kina. en senaste artikeln in The Economist rapporterar att stora mängder fentanyl kommer in i USA från Kina, trots regeringens och polisens insatser i båda länderna för att stoppa handeln.

Förra månaden sa Kinas president Xi Jinping att hans regering skulle "stänga kryphål" som gjorde det möjligt för olicensierade leverantörer av fentanyl att distribuera sin produkt genom "legitima" marknader. Detta kan dock vara svårt. Fentanyl är 30-50 gånger starkare än heroin och smugglas lätt. Dessutom finns det ett kraftfullt ekonomiskt incitament: 5000 dollar i fentanyl från Kina kan hämta upp till 1.5 miljoner dollar i USA, enligt uppskattningar från justitieministeriet. 

Författare till rapporten publicerad i Pediatrik skrev, "Vad började mer än 2 årtionden sedan som ett folkhälsoproblem i första hand bland unga och medelålders vita män är nu en epidemi av recept och olagligt opioidmissbruk som tar en vägtull på alla delar av det amerikanska samhället."

Utarbeta om denna fråga i ett mail till CNN  Maureen Vogel, Senior Public Relations Manager på NSC, betonade det förnekande som finns bland många amerikaner: "För många tror fortfarande att opioidkrisen är abstrakt och kommer inte att påverka dem. Många ser det fortfarande inte som ett stort hot mot dem eller deras familj ... dessa uppgifter visar krisens allvar. "

Tragiskt faller det mesta av USA bakom när det gäller att hantera opioidkrisen. Sju stater - Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Montana, North Dakota och Wyoming - misslyckas att hantera det helt och hållet. Stater som lyckas med att hantera opioidenepidemin inkluderar Arizona, Georgien, Massachusetts, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Rhode Island, Virginia, West Virginia och District of Columbia. De resterande tre femtedelarna av staterna släpar dock, enligt NSC-rapporten.