Taxotere-försök planerade att börja på våren Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Taxotereförsök som planeras att börja på våren

Om inte svaranden Sanofi-Aventis når en global lösning, är de första "bellwether" fallen i nuvarande massprocesser över kemoterapidrocket Taxotere (docetaxel) kommer att gå före en jury som börjar i maj 2019.

Dessa Taxotere fall är en del av multi-distrikts tvister (MDL) som beviljades massskadestatus i 2017 och konsoliderades före US District Judge Jane T. Milazzo i Eastern District of Louisiana. Bellwether-försöken var ursprungligen planerade att gå till rättegång i förra månaden; Men på grund av många problem under det gångna året har dessa skjutits upp för att ge båda parter ytterligare tid att lägga fram bevis samt möjlighet för de tilltalade att lösa sig med över 10,000-kärandena.

MDL i Louisiana samordnas också med över 350 ytterligare fall som var beviljad massskadestatus före New Jersey Supreme Court i augusti förra året. Förutom Sanofi-Aventis, som först utvecklade läkemedlet, nämnde de tilltalade Accord Healthcare, Sandoz, Hospira Worldwide, Pfizer, Actavis och Sun Pharmaceuticals, vilka alla sålde eller distribuerade läkemedlet under licens eller i generisk form.

Taxotere godkändes först av FDA i 1996 för behandling av bröstcancer. Sedan dess har den också använts för patienter med cancer i huvud och nacke, mag, kolon, njurar, prostata och äggstockar. Som en cytotoxiskt kemoterapeutiskt medel, Taxotere är utformat för att döda cancerceller genom att förhindra att de reproduceras. Tyvärr sträcker sig denna cytotoxiska effekt även till friska celler, inklusive hårfolliklar. Håravfall är en vanlig bieffekt av kemoterapi; För majoriteten av patienterna återstår hårväxten inom några månader efter att behandlingsförloppet är avslutat.

Detta har inte varit fallet med Taxotere. Käranden som har behandlats med detta läkemedel hävdar att deras håravfall är permanent, och att läkemedelsföretagen som är involverade i tillverkningen och försäljningen inte har lämnat tillräckliga varningar för detta. Docetaxel är i huvudsak en syntetisk version av en typ av läkemedel som kallas paklitaxel, ett extrakt av barken av Stilla havet Yew träd (taxus brevfolia). Till skillnad från det naturliga extraktet är dock docetaxel mycket starkare. Drogbolagen tar också väsentligt mer ut för den syntetiska versionen. Från och med 2015 var kostnaden för en flaska docetaxel över $ 85 USD medan en flaska av paklitaxel var under $ 14 enligt International Medical Products Price Guide.

Paketvarningar sa att håravfall var en av de möjliga biverkningarna, men tillade att "håret generellt regrows" efter behandling. I 2009 fick Sanofi-Aventis svårigheter för att göra överdrivna påståenden av överlägsen effekt, vilket FDA sade var "osubstantierad". Förra året avslöjades att Sanofi-Aventis också hade utfärdat en varning om permanent alopeci (håravfall) i Kanada och Europeiska unionen i 2005. Men den varningen gavs inte till amerikanska läkare och patienter tills 2015.

Totalt nio bellwetherfall är planerade att gå till rätta i år, varefter båda sidorna borde ha en tydligare uppfattning om hur framtida tvister kommer att spela ut - och om de tilltalade kommer att försöka lösa kvarvarande ärenden eller fortsätta att pröva.