Gadolinium är inte nödvändigt för övervakning av MS-patienter Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Gadolinium är inte nödvändigt för övervakning av MS-patienter

En studie publicerad denna månad i tidningen Radiologi finner att gadoliniumbaserade kontrastmedel (GBCA) inte är nödvändiga vid övervakning av patienter med multipel skleros.

Användningen av GBCA: s i magnetiska resonansbildningsförfaranden (MRI) har ifrågasatts de senaste åren, eftersom det har framkommit bevis att binda gadolinium till nefrogen systemisk fibros (NSF) och ett tillstånd som kallas gadoliniumavsättningssjukdom. Frågan har kommit till allmänhetens uppmärksamhet när skådespelaren Chuck Norris och hans fru Gena lämnat in en process som hävdar att Gena har lidit allvarliga hälsoproblem som ett resultat av gadoliniumexponering.

Gadoliniumtoxicitet kan resultera i kronisk smärta, andningsöd, njurskada och kognitiv försämring, medan NSF uppvisar härdning av huden, svullnad, klåda och smärta i benen.

GBCAs ges vanligtvis när en patient med MS övervakas för utveckling av hjärnskador. I de flesta fall är det nödvändigt att använda ett kontrastmedel för att få en klar bild från skanningen. Ett team av tyska forskare har emellertid funnit att en sådan förbättring inte behövs för sådan uppföljning.

Forskargruppen skannar på totalt 507-patienter, med hjälp av en avancerad modell som kallas "3 Tesla" MR. Denna speciella maskin har en kraftfullare magnet, vilket resulterar i tydligare bilder och gör det lättare att upptäcka onormala vävnader. Detta gjorde det lättare att jämföra bilder med hjälp av GBCAs mot de som gjordes utan kontrastmedel. Lead-författare Dr. Benedikt Wiestler från Technical University of Munich sa: "I över 500-uppföljningsskanningar saknade vi bara fyra av 1,992 nya eller förstorade lesioner ... [mer] vi missade inte sjukdomsaktivitet i icke- -höjda skanningar i en enda uppföljningsskanning. "

I ett pressmeddelande från Radiologiska samhället i NordamerikaWiestler tillade att deras resultat "... motiverar utvärdering av strategier för att minska eller utelämna kontrastmedel, särskilt hos MS-patienter som ofta ackumulerar ett stort antal MR-skanningar över deras livslängd."

I maj publicerades 2017, en studie som genomfördes i Lissabon, i tidningen Förskott i kronisk njursjukdom, fann att även om de flesta gadolinium elimineras genom urinering efter en MR-scan, återstår en viss mängd - och kan byggas upp över tiden. Detta är ett allvarligt övervägande för patienter som måste genomgå vanliga MR-skanningar.

I kölvattnet av dessa resultat började amerikanska livsmedels- och drogadministrationen kräva varningar för GBCA, speciellt för förväntade mammor, patienter med nedsatt njurfunktion, och de som tidigare har genomgått MR med en GBCA. FDA: s europeiska motsvarighet, Europeiska läkemedelsmyndigheten, gick vidare genom att suspendera nästan all användning av GBCAs.

Alla andra överväganden åt sidan, de nya 3 Tesla MR-systemen gör snabbt användningen av kontrastmedel föråldrade. Vidare eliminerar användningen av GBCA-skivor MRI-skanningar snabbare och sparar kostnader. Forskare vid Rice University har också hittade ett sätt att använda järn som ett kontrastmedel, vilket är mycket mindre giftigt och mer ekonomiskt än gadolinium.