Monsanto / Bayer förlorar runda två, beordrade att betala käranden $ 80 miljoner | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Monsanto / Bayer förlorar runda två, beställda att betala käranden $ 80 Million

För andra gången på mindre än ett år har en federal jury beviljat en multi-million dom till a käranden som påstod sitt lymfom orsakades av exponering för glyfosat, den aktiva beståndsdelen i herbiciden RoundupTM.

Den 70-åriga käranden Edwin Hardemann i Santa Rosa, Kalifornien, vittnade om att han använde en beräknad 6000 gallon av RoundupTM på egen egendom under nästan tre decennier för att hantera invasiv vegetation. Han diagnostiserades med icke-Hodgkins lymfom (NHL) i februari i 2015. Sedan dess har han haft sex omgångar av kemoterapi och måste genomgå kontinuerlig hälsoövervakning. I sitt klagomål hävdade Hardemann att Monsanto visste eller borde ha vetat om Roundups hälsoriskerTM och misslyckades med att varna konsumenterna tillräckligt.

Under försöket, ett vittne för försvaret, tidigare Monsanto VD Hugh Grant, uttryckligen sagt att Monsanto var ett ”vetenskapligt baserat företag” och att dess glyfosatinnehållande herbicider har godkänts av tillsynsmyndigheter i länder runt om i världen. Men när han frågades om säkerhetsstudier medgav han att han "inte hade någon aning" om vad som hade gjorts. Han erkände också att trots att han spenderat 1.5 miljarder dollar per år på forskning och utveckling, hade Monsanto aldrig gjort några studier av möjliga effekter av glyfosat på människors hälsa. På frågan varför inte svarade han att det var "... mer en fråga om vad som krävdes av reglerande myndigheter runt om i världen."

I mars 19th, fann juryn att exponeringen av glyfosat var "en väsentlig faktor" i Hardemanns sjukdom. Den här veckan avslutade juryn den andra fasen av försöket genom att tilldela Hardemann $ 5.2 miljoner i kompensationsskador och $ 75 miljoner i straffskador.

Detta är det andra stora bakslaget för Bayer, som tog över Monsanto i en buyout i början av juni 2018. Mindre än tre månader senare, a juryn tilldelade cirka $ 290 miljoner i skador till en tidigare jordskytt från Bernicia, som lider av terminal NHL. Senare, San Francisco Superior Court Judge Suzanna Bolanos reducerat den priset med över 70 procent, vilket uttrycker "tvivel" om juryns beslut. Bayer appellerar för närvarande resten av domen.

Att förlora den andra bellwether-prövningen stämmer inte bra för Bayer, som fortsätter att försvara RoundupTM som inte utgör något hot mot människors hälsa, trots ökande vetenskapliga bevis för motsatsen. Världshälsoorganisationen listar glyfosat som en "sannolikt cancerframkallande" och Kalifornien deltar i kemikalien som en "känd för att orsaka cancer". Flera länder i Europeiska unionen och Latinamerika har antingen förbjudit användningen av RoundupTM eller ställer stora restriktioner för användningen. Under tiden, i USA, EPA (vilket har varit komplicerat i Monsantos påstådda coverup) har bestämt att RoundupTM är "osannolikt" för att orsaka cancer hos människor. Ändå har tre stater, liksom många stads- och länsstyrelser, flyttat mot att införa sina egna förbud och restriktioner.

För närvarande, Bayer, som påverkade Monsantos ansvar när företaget köpte företaget, står inför ungefär 1,600-rättegångar i den nuvarande multistriktstvister i Kalifornien och flera tusen mer över hela landet.