Hur länge visste Bayer om Magnevist- och Gadolinium-toxicitet? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Hur länge visste Bayer om Magnevist och Gadolinium toxicitet?

Ett antal senaste rättssaker mot den globala läkemedelsgiganten Bayer AG citerar Magnevist, ett gadoliniumbaserat kontrastmedel (GBCA), som orsak till verkan. En av dem, arkiverad av en änkling och nu väntar i federal domstol, hävdar att kärandens make maka dog åtta år efter att hon injicerades med Magnevist för att genomgå en MR. Dödsorsaken var fibros, kognitiv försämring och njursvikt på grund av den giftiga metallen kvar i systemet. Sökanden, liksom andra som har lämnat in gadoliniums rättegångar, hävdar att tillverkaren Bayer var medveten om dessa risker innan hans fru administrer Magnevist i 2009.

Denna senaste spol av gadolinium rättegångar är inte första gången Bayer har mött juridiska problem över sin produkt.

Den allra första Magnevist rättegången i USA var arkiverad av en kvinna som injicerats med Bayers GBCA-produkt under en MR-scan i 2001. Flera år senare blev hon diagnostiserad med nefrogen systemisk fibros, som lämnade henne permanent inaktiverad. Det följande året, Bayer avgjorde ett väsentligt antal av Magnevists fordringar mot bolaget - men som det är standardförfarande i bosättningar, var det inte nödvändigt att erkänna ansvar.

I 2006, FDA utfärdat en folkhälsovård, och noterade att ett antal rapporter hade mottagits, vilket tyder på en koppling mellan användningen av GBCA och NSF. Följande år rekommenderade FDA att Magnevist och andra GBCA skulle bära en stark varning om risken för NSF. I 2010, slutligen FDA mandat en förändring i produktmärkning. Vid den tiden rekommenderades att gadolinium inte ges till patienter med nedsatt njurfunktion om inte det finns några alternativ och en klar bild är annars ouppnåelig.

Sedan dess har studier visat att GBCA kan ackumuleras i hjärnvävnad, även om patienten har fully fungerande, friska njurar.

NSF identifierades först i de sena 1990. Disorderen presenterar initialt som ett hudförhållande, kännetecknat av förtjockning och rodnad. Så småningom börjar det påverka de inre organen, inklusive hjärtat, njurarna och lungorna. NSF kan också orsaka muskler och senor att komma i kontakt med. Det finns ingen botemedel, även om några patienter har kunnat fördröja sjukdomsprogressionen med en njurtransplantation. För patienter som lider av gadoliniumtoxicitet är dock en transplantation inte ett alternativ om inte gadolinium kan avlägsnas från patientens system.

Tyvärr har borttagning av gadolinium från kroppen visat sig vara svårt. Chelation har varit av begränsad framgång och det finns frågor om dess effektivitet. Dialys kan ta bort upp till 90 procent av gadolinium if administreras omedelbart efter exponering - och kräver 10-15-cykler.

Under tiden förblir frågan huruvida Bayer och andra tillverkare av GBCAs var medvetna om de farliga biverkningarna av sina produkter, och i så fall varför de inte informerade medicinska gemenskapen och allmänheten.